Life Erdős Norbert 2023. 09. 06.

Ha ez a két applikáció fent van a telódon, azonnal töröld őket!

Más, népszerű programoknak adja ki magát két alkamazás, amelyek súlyos biztonsági kockázatot jelentek, ha fent vannak a telefonodon.

Magyarországon is számos telefont megfertőztek azok a kémprogramok, amelyek Signal és Telegram applikációnak álcázták magukat és a mobilon tárolt összes adatot ellopták. Főleg androidos készülékekre jelentettek veszélyt,  a Play Áruházban és a Samsung Galaxy Store-ban is fent voltak.

A trójai vírusokkal fertőzött alkalmazások állítólag egy kínai hackercsapathoz köthetők, és a BadBazaar kémprogrammal fertőzöttek. Nem csak nálunk, más országokban is megjelentek: többek között Ukrajna, Lengyelország, Németország, Ausztrália és az Egyesült Államok is érintett – az ESET kiberbiztonságra szakosodott cég térképen jelölte, hol van gond.

Ha ez a két applikáció fent van a telódon, azonnal töröld!

A vírusok követik a készülék helyzetét, simán ellopják a hívásnaplót, az SMS-eket, rögzítenek minden a telefonhívást, fotóznak a kamerával, de komplett fájlokat és adatbázisokat is le tudnak menteni.

A trójai kártevők a Signal Plus Messenger és a FlyGram nevű alkalmazásokba vannak építve, amelyek az azonnali üzenetküldő appok – a Signal és a Telegram – upgrade-elt verziói voltak, de leginkább csak veszélyes másolatok.

A veszélyes alkalmazásokat már törölték a Play Áruházból és a Samsung Galaxy Store-ból is, de ha még fent van bármelyik a telódon, azonnal töröld le!

Forrás: ESET