Life Kovács Miklós 2023. 09. 08.

Rekordszámú rakétakilövés miatt változik az éjjeli égbolt

Bepörgött a SpaceX, idén rekordot döntve, minden eddiginél több rakétakilövést hajtottak végre sikeresen, ennek eredménye pedig a magyar égbolton is látszik.

2023-ban már úgy tűnhet, szinte napi rendszerességgel indulnak az űrbe a SpaceX által fellőtt rakéták, és ez az állítás nem is áll messzire a valóságtól. Idén rekordot döntöttek, a legutóbbi Falcon 9 fellövéssel minden eddigi éves teljesítményét felülmúlta Elon Musk cége.

Ez a küldetés volt a SpaceX idei 62. indítása Falcon 9 vagy Falcon Heavy rakétával, illetve a 63., ha a Starship megagép áprilisi tesztrepülését is beleszámítjuk. A SpaceX így az elmúlt 12 hónapban 83 Falcon 9 vagy Falcon Heavy küldetést indított.

Elon Musk szerint az indítási gyakoriság csak fokozódni fog a következő hónapokban.

“Célunk, hogy az év végére egy hónapban 10 Falcon-repülést érjünk el, majd jövőre havi 12-t” – tette közzé Musk az X közösségi médiaplatformján. A SpaceX már mutatott olyan hónapot, amely során 10 Falcon-indítást hajtottak végre. Ez hamarosan normává válik, ha a cég eléri célját.

A SpaceX nemcsak az indítások számában, hanem az idén pályára állított teljes hasznos teher tömegében is világelső. A SpaceX 2023 első félévében mintegy 447 tonna rakományt juttatott Föld körüli pályára, ami a BryceTech űrelemző cég adatai szerint a világszerte pályára állított összes rakomány nagyjából 80 százaléka.

Amit mi is észlelünk, az egyre szaporodó Starlink-műholdak jelenléte

Bár küldtek asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, a SpaceX idei eddigi küldetéseinek közel 60 százaléka Starlink internetes műholdakat állított pályára. A Starlink bárhol elérhető, műholdas internetszolgáltatást kínál, amihez csupán egy vevő antenna szükséges. A hibamentes működéshez viszont rengeteg műholdra van szükség, Jonathan McDowell csillagász szerint 2023 júliusában 4519 Starlink-műhold áll pályán, ebből 4487 működőképes. 

Hatvan Starlink műhold ilyen csíkot húz egy hosszú expozícióval, a csillagokról készített fotóra. (Fotó: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/picture alliance/Getty Images)

Hatvan Starlink műhold ilyen csíkot húz egy hosszú expozícióval, a csillagokról készített fotóra. (Fotó: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/picture alliance/Getty Images)

A most használt V2-es Starlink-műholdak 800 kilogrammot nyomnak, és ha minden a terv szerint halad, akkor összesen 42 000 darab fog keringeni belőlük a Föld körül. Ez brutálisan magas szám, 2022 novemberében a valaha fellőtt műholdak száma 14 450 volt, egészen a Szputnyik-1-től számolva. Ezeknek java már űrszemét, vagy elégett a légkörben, az Európai Űrügynökség szerint 6800 aktív műhold van jelenleg.

Ez érzékelteti, milyen változást hoz a SpaceX terve, az 550 kilométer magasan keringő több tízezer műhold végleg megváltoztatja azt, amit éjjel az égre nézve látunk.  Már most is könnyen észlelhetőek, főleg a frissen kilőtt szériák. Mivel több műholdat lőnek fel egyszerre, a megfelelő magasságot elérve a Starlink-egységek libasorban száguldanak végig az éjszakai égen, fényes pontok soraként megjelenve a csillagok előtt. Pont ezért fejezik ki aggodalmukat az asztronómusok, amatőr csillagászok, ha ezekből tízszer ennyi lesz, az nagyon megnehezíti majd a megfigyelést.