Life Kovács Miklós 2023. 09. 10.

Közel 800 milliót ért valakinek Freddy Mercury hangszere

796 millió forintért elárverezték a Freddy Mercury által használt Yamaha G2 Baby Grand zongorát. Ezen kívül a bajuszfésüjétől a Bohemian Rhapsody kéziratáig sok mindent eladtak a Queen egykori sztárjának hagyatékából.

Szeptember 6-án lezajlott a Sotheby’s által szervezett Freddie Mercury aukció, ahol több mint 1400 tárgyat árvereztetett el Mary Austin, Mercury közeli barátja, akire az énekes halála után a vagyontárgyait hagyta. 

Elkelt a zongora is, amelyen rengeteg slágert komponált a Queen együttes néhai frontembere. A Yamaha G2 Baby Grand típusú hangszer végül 1,742 millió fontért, vagyis 796 millióért talált gazdára. A hangszer ugyanakkor alatta maradt a várakozásoknak, az árverési ház kettő- és hárommillió font közöttire becsülte az eladási árat. Mercury a zongorát 1975-ben mintegy ezer fontért vásárolta.

Voltak apró, de érdekes tételek is az árverésre bocsájtott tárgyak között. Ez például egy apró bajuszfésű. (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images)

Voltak apró, de érdekes tételek is az árverésre bocsájtott tárgyak között. Ez például egy apró bajuszfésű. (Fotó: Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency via Getty Images)

Az árverés egy másik fontos darabja, a Bohemian Rhapsody kézirata 1,3 millió fontért kelt el. A tizenöt – ceruzával és golyóstollal teleírt – oldalon szereplő mű eredeti címe Mongolian Rhapsody lett volna. A Sotheby’s 800 ezer és 1,2 millió font közöttire becsülte az eladási árat.

A bevétel egy részét a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) ellen küzdő két szervezet, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.
Ez a Sotheby’s legnagyobb, szupersztárral vagy kulturális személyiséggel kapcsolatos árverése 1988 óta, amikor Elton John tárgyait árverezték. Akkor 2000 tétel cserélt gazdát összesen 4,8 millió fontért.

Forrás: Euronews, MTI
Kép(ek) forrása: Philip Dethlefs/picture alliance via Getty Images