Life Fehér Patrik 2023. 09. 11.

Kevesen tudják, miért festik fel ezt a focipályákra

Még a legnagyobb futballrajongók sem feltétlenül ismerik a sportág összes szabályát. Egy állandóan a szemünk előtt lévő dologról például igen kevesen tudják, pontosan mi célt is szolgál.

A foci alapszabályai sok-sok évvel ezelőtt íródtak, ez több helyen látszódik napjaink játékában is. A látszódik szót szó szerint is érthetjük, gondolva a pályát határoló vonalakra, az egyes területeket elkerítő festésekre.

A legtöbb vonal vagy pont jelentését mindenki ismeri, van azonban egy rejtélyes ív, illetve egy az által lezárt terület, melynek létezésének okát még szerkesztőségünk azon tagjai sem tudták, akik rendszeresen járnak meccsekre. Talán köztetek is lehetnek olyanok, akik nem tudják, miért van egy D alakú terület a 16-osok külső határán, és mi célt szolgál ez a rész.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

A fenti képen látható vonalnak van hivatalos neve is: ez a büntetőív, ebből pedig már következik, mire is szolgál a felfestés. A szabályok szerint – akárcsak szabadrúgásoknál – az ellenfél játékosainak 10 yardra (9,14 méterre) kell lenniük a rugójátékostól. Mindez igaz a büntetőrúgásokra is, az ív pedig ezt segít betartani.

Tizenegyeseknél a védekező csapat tagjainak (természetesen a kapus kivételével) az ív mögött kell tartózkodnia, és csak akkor léphetik át a vonalat, ha a büntetőt lövő játékos lába megérintette a labdát. Ha ezt megszegik, azaz hamarabb beléptek a vonalon, mint a lövés pillanata, a bíró újrarúgathatja a büntetőt.

Forrás: SPORTBible
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Donato Fasano/Getty Images