Life Erdős Norbert 2023. 09. 12.

Kutatók kiszámolták: ennyit kell lépned egy nap, hogy tovább élj

Nem kell egész álló nap sétálnod, hogy fontos lépéseket tegyél az egészségedért. Egy kicsi is elég, de az legyen rendszeres.

Évtizedek óta széles körben elterjed nézet, hogy naponta legalább tízezer lépést kell megtennünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, és ne rövidítsük meg életünket. Ez a lépésszám számos fitnesztracker applikáció ajánlása is, melyek ezen elv mentén alakítják ki napi edzéstervünket. Ezt azonban egyre több kutatás kezdi megkérdőjelezni, melyek azt állapították meg, hogy a jóval kevesebb napi lépés is elegendő lehet ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket – írj a Gizmodo.

A tízezer lépéses ajánlás gyökerei Japánba nyúlnak vissza, ahol az 1960-as években nagyon népszerű lett a lépésszámláló eszköz, amelynek készítője az alábbi ajánlást tette: minden egyes nap tízezer lépést kell megtenni ahhoz, hogy egészségesek maradjunk – azóta pedig szinte világszerte vallják ezt a nézetet. Most viszont kiderült, hogy ennél akár jóval kevesebb is elég, hogy hosszabb legyen az életünk.

Egy amerikai és európai szakemberekből álló csapat arról ír a European Journal of Preventive Cardiology kiadványban, hogy elégséges napi 3867 lépést megtennünk ahhoz, hogy csökkentsük a korai elhalálozást, de már napi 2337 lépéssel is csökkenteni lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amelyek igen magas halálozási aránnyal bírnak. A KSH adatai alapján az évente elhunyt magyarok 50%-a szív- és érrendszeri problémák miatt  hal meg.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ha te tízezer lépést teszel meg naponta, abból bármilyen hátrányod származik, ez csupán motiváció, hogy kevesebb mozgás is jó hatással van a szervezetre. Egyébként a kutatócsoport azt is megállapította, hogy egészen napi 20 000 lépésig elmehetünk, onnantól azonban már számolni kell a sérülésekkel és a túlterhelés következményeivel.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ha te tízezer lépést teszel meg naponta, abból bármilyen hátrányod származik, ez csupán motiváció, hogy a kevesebb mozgás is jó hatással van a szervezetre. Egyébként a kutatócsoport azt is megállapította, hogy egészen napi 20 000 lépésig elmehetünk, onnantól azonban már számolni kell a sérülésekkel és a túlterhelés következményeivel.

A lényeg az, hogy az egészséges életmódhoz és a hosszabb élet eléréséhez nem feltétlenül kell egy fix lépésszámot tartanunk. Sokkal inkább az számít, hogy rendszeresen mozogjunk, tartsuk fenn az aktív életmódot, és figyeljünk az egészséges táplálkozásra.

Forrás: Gizmondo
Kép(ek) forrása: Getty Images