Life Kovács Miklós 2023. 09. 15.

23 millióból brutális basszus terítheti be a szobát

A vájt fülűek között ismert márka, a McIntosh most a mélyekre fókuszálva olyan hangrendszert dobott piacra, amitől megremeg a szobánk és a pénztárcánk is.

Ha igazi, gyomorba vágó basszust akarunk minőségi hanggal összehozni, akkor kevés megoldást találunk a piacon, a kettő ritkán jár kéz a kézben. Ezen dolgozva hozta létre a McIntosh  a “PS2K Powered Subwoofer”-t, amit kifejezetten az erőteljes, mély frekvenciák kidomborítására terveztek. A cég sajtóközleménye szerint “példa nélküli zenehallgatási élményt” szavatol a készülék, amit el is várhatunk egy 23 millió forintért árult rendszertől.

Ennyi pénzért egy visszafogott külsejű, teljesen fekete hangtornyot kapunk, négy gigantikus méretű, 13 colos hangtányérral, masszív mágnesekkel. A gyártó egyedi fejlesztésű, oltalom alatt álló Low Distortion High Performance (LD/HP) Magnetic Circuit Design névre hallgató komponense szavatolja a torzítás alacsony szintjét, illetve növeli a meghajtó hatékonyságát. A hangtekercs extra hosszú, a felfüggesztést pedig kifejezetten nagy kitérés elviselésére tervezték.

Teljesítményből sincs hiány, a D osztályú erősítővel hajtott négy hangszóró egyenként 500 wattos, így a rendszer összteljesítménye eléri a 2000 wattot. A meghajtók többrétegű, szénszálas membránnal rendelkeznek, a korábban használt egyrétegű változatokkal szemben ezzel sokkal masszívabbak, merevebbek, hogy szó szerint bírják a gyűrődést. 

A gigantikus mélynyomó könnyen integrálható más rendszerekbe, a hangképet két parametrikus EQ-szűrővel finomhangolhatjuk, de azt szem előtt kell tartani, hogy a cucc maga 200 kilogramm. Így ha épp rossz helyen van az összhangzást tekintve, akkor rendesen fel kell szívni magunkat, míg átpakoljuk egy másik, a basszusnak kedvező helyre.