Life Fehér Patrik 2023. 09. 15.

Lemezszerződést kapott a mesterséges intelligencia

Könnyen lehet, hogy kedvenc zenéinket a jövőben a mesterséges intelligencia jegyzi majd: az egyik legnagyobb európai lemezkiadó leszerződött egy népszerű virtuális karakterrel, akinek saját énekhangja is van.

A rádiókban egyelőre még nem halljuk pörögni Noonoouri nevét, de az online térben már évek óta jelen van az örökké 18 éves lányfigura. Karakterét a mesterséges intelligencia alkotta, korábban pedig olyan márkákkal dolgozott együtt, mint a Marc Jacobs, a Dior vagy a Versace, de Naomi Campbell és Kim Kardashian érdekeltségeivel is kapcsolatban volt a jelenleg 400 ezer Instagram-követővel rendelkező figura.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

noonoouri (@noonoouri) által megosztott bejegyzés

Nemrég egy német DJ, Alle Farben segítségével kezdte el bontogatni szárnyait a zene világában Noonoouri. Meg is született első videoklipje, a szám a Dominoes címet viseli. A dal maga emberi munka eredménye a szövegtől a hangszerelésen át az utolsó másodpercig, csupán az előadását bízták a virtuális sztárra.

Noonoourinak egy hús-vér ember kölcsönözte az alaphangját, azonban a mesterséges intelligencia azt úgy keverte újra, hogy egyedi karaktere legyen, így elvileg hallás után nem ismerhetünk rá senkire belőle. A projekt meggyőzte az egyik legnagyobb lemezkiadó, a Warner Music közép-európai ágát, és lemezszerződést kötöttek a virtuális karakterrel.

Hivatalos információk nem láttak napvilágot a szokatlan kontraktus kapcsán, azonban forintban milliárdos tételről számolnak be itt-ott. Annyit biztosan lehet tudni, hogy a zeneírók, illetve a zenészek a dalok jogdíjaiból ugyanolyan arányban részesülnek, mint bármely hagyományos zeneszám esetében.

Noonoouri megjelenésének alapjait egy müncheni dizájner, Joerg Zuber fektette le, leírása szerint a zenei projekt beindításán két évet dolgoztak.

Forrás: The Independent
Kép(ek) forrása: YouTube/noonoouri