Life Kovács Miklós 2023. 09. 18.

Meglepő helyen épült meg a világ legnagyobb plázája

Furcsa módon nem Kínában és nem is az Egyesült Államokban található a világ legnagyobb plázája, ami már megnyitásakor 708 üzlettel várta a látogatókat.

A világ legnagyobb plázáját a világ egyik legerősebb gazdaságában képzelnénk el logikusan gondolkodva, de a helyzet korántsem ez. A logika fogaskerekeit az autokratikus, egy ember elképzelései alapján működő országok akasztják meg.

Az ilyen államokban furcsa beruházások is megvalósulhatnak, erre példa Irán, ahol páratlanul hatalmas plázát húztak fel. Az egyszerűen csak Iran Mall névre keresztelt épületegyüttes a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, de a kereskedelmi, kulturális épületek között is az élvonalba tartozik. Teherán közelében húzták fel, alapterülete 317 000 négyzetméter.

fotó: Wikipedia/Anakarnia - CC BY-SA 4.0

fotó: Wikipedia/Anakarnia – CC BY-SA 4.0

Ez már önmagában is óriási, de erre jön hét emelet! Jelenleg most 1 350 000 négyzetméternél jár a komplexum, és ha teljesen belakják, akkor a különféle szolgáltatói helységek alapterülete eléri majd az 1,6 millió négyzetmétert. 

Összehasonlításképpen a hazai mezőny éllovasa, az Arena Mall összterülete mindössze 66 000 négyzetméter, és ott is el lehet fáradni egy nagybevásárlás során.

A tükörterem egyedülálló a maga nemében (fotó: Wikipedia/Anakarnia - CC BY-SA 4.0)

A tükörterem egyedülálló a maga nemében (fotó: Wikipedia/Anakarnia – CC BY-SA 4.0)

2018-ban nyitotta meg kapuit az Iran Mall, már akkor 708 üzlettel várva a látogatókat.  A berendezést a tradicionális arab bazárok, piacok világa ihlette, de van egy 3000 négyzetméteres beltérben kialakított kert is üvegtetővel és 14 méteres magassággal. Akinek ez nem elég, talál ennél is nagyobbat, a Mahat-kert három szinten, 16 000 négyzetméteren terül el. 

A hely legérdekesebb része a tükörterem, aminek falait rendkívül részletes kézműves munkával tükördarabokkal borították be. Összesen 38 millió darabot faragtak be a mesterek, egyedülálló látványt létrehozva ezzel. 

Az Iran Mall tehát nem hagyományos bevásárlóközpont, inkább egy összegyúrt városrész, ahol egy tető alatt lehet megtalálni mindent az autókereskedéstől kezdve az IMAX-mozikon át egészen a könyvtárokig, képzőművészeti kiállításokig.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Wikipedia/Anakarnia - CC BY-SA 4.0