Life Fehér Patrik 2023. 09. 20.

Évekig emlékezni fogunk erre a ritka gólra a BL-ből

A 2023/2024-es Bajnokok Ligája első fordulójában olyan találat született, melyhez hasonlót eddig csak egyszer láthattunk az európai klubfutball csúcsán.

Szeptember 19-én megkezdődött a 2023/2024-es Bajnokok Ligája-sorozat, az első összecsapások között szerepelt a Lazio és az Atlético Madrid találkozója is. A vendégek már az első fél órában megszerezték a vezetést, előnyüket azonban nem tudták növelni.

A házigazda olasz csapat nem szeretett volna kikapni, ezért a lefújás környéki pillanatokban bevetették a kétségbeesettek fegyverét: felküldték a kapusukat is a pontrúgáshoz. Ezúttal ez egy remek gondolat volt: a világoskékek szöglete ugyan nem jutott el a kapu előtti területre a 95. percben, azonban a kipattanót már sikerült beívelni. Erre tökéletesen mozgott fel Ivan Provedel: sárga mezében rendkívül könnyű volt követni a kapus mozgását, mintha csak rajzolták volna útját a szálló labdáig. A játékos a megfelelő időben bólintott, a labda pedig a kapuba került.

A meccset 1-1-re mentő kapus mindössze a második a Bajnokok Ligája 1992 óta íródó történelmében, aki akciógólt szerzett. Az első ilyen alkalom 2009-ben történt: Sinan Bolat, a Standard Liege kapusa szintén a 95. percben volt eredményes az AZ Alkmaar elleni, szintén 1-1-gyel záruló meccsen.

Provedel egyébként nem tapasztalatlan a gólszerzésben kapus létére: 2020 februárjában az olasz másodosztályban, az Ascoli ellen ugyanígy, a 95. percben mentett pontot még a Juve Stabia színeiben.

A kapusok gólkirályait nem Európában kell keresni: a dél-amerikai hálóőrök előszeretettel vállalják el a szabadrúgások, tizenegyesek lövését is, így nem csak azok védőiként veszélyesek. Közülük a legsikeresebb Rogério Ceni volt, aki 1990 és 2015 között karrierje során 131 gólt szerzett. Ezekből 14-et a BL dél-amerikai megfelelőjének mondható Libertadores-kupában lőtt, hat szabadrúgás, 8 tizenegyes arányban.

Rogério Ceni (Kép: Friedemann Vogel/Getty Images)

Rogério Ceni (Kép: Friedemann Vogel/Getty Images)

Rajta kívül gólerős kapus volt még José Luis Chilavert (paraguayi, 67 gól), Jorge Campos (mexikói, 46 gól), Johnny Vegas Fernández (perui, 45 gól) és a látványos skorpióvédéséről is híres René Higuita (kolumbiai, 43 gól).

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Paolo Bruno/Getty Images