Life Fehér Patrik 2023. 09. 20.

Keresik azokat, akik gondolataikkal vezérelnének számítógépet

Szinte karnyújtásnyira vagyunk a gondolatvezérlésű számítógépek világától, az első önkéntesek toborzása meg is kezdődött.

Számos érdekeltsége van a világ egyik leggazdagabb emberének, Elon Musknak: a Twitter-tulajdonos rakétagyártó Tesla-vezér az agyi implantátumokkal foglalkozó Neuralink első embere is. Ők azok, akik jelenlegi tudásunk szerint a legközelebb járnak ahhoz, hogy egy, a fejbe ültetett mikrochip segítségével akár gondolatainkkal vezérelhessünk más használati tárgyakat.

Májusban a cég engedélyt kapott arra az Egyesült Államokban, hogy élő embereken is tesztelhessék chipjeiket, melyekkel a fejben elég csak arra gondolni, hogy megnyissunk egy alkalmazást a laptopunkon, vagy hogy legépeljünk valamit: az utasításokat el is végzi a számítógép a kapott jelek alapján.

Kedden viszont bejelentették, hogy elkezdik a toborzást a kísérletre.

Elsősorban olyanok kerülhetnek be a tesztre, akiknek lebénult testük egy része: a közlemény úgy fogalmaz, hogy azoknak van nagy esélye a részvételre, akik “nyaki gerincvelő-sérülés vagy amiotrófiás laterális szklerózis (ALS)” miatt szenvednek. Rajtuk sokat segíthet egy ilyen technológiai megoldás, életminőségük jelentősen javulhatna. Arról nincs infó, hogy mindez mikor kezdődhet el.

Egyes szakértők azért felhívták a figyelmet, hogy egy ilyen műtét nem kockázatmentes, hisz mégiscsak egy agyi műtétről van szó, azonban a másik oldal azzal védekezik, hogy nem véletlenül kapták meg az engedélyeket az Egyesült Államok vonatkozó szervezeteitől.

Forrás: Mashable
Kép(ek) forrása: Getty Images