Life Kovács Miklós 2023. 09. 22.

Mobilt dob piacra egy kínai autógyártó

A kínai Nio automárka több lábon próbál állni, az elektromos autózás mellett a mobiltelefonok területén is szeretnének profitot termelni.

Sokan vélik, hogy egy modern villanyautó inkább guruló szórakoztatóközpont, egy több tonnás mobiltelefon, amivel mellesleg helyet is lehet változtatni. Ezt a gondolatot vitte tovább szó szerint a sok területen új ötletekkel utat törő kínai e-autó márka a Nio, és piacra dobott egy okostelefont. 

Az androiddal felszerelt készüléktől azt várja a vállalat, hogy a tőlük autót vásárló fogyasztók automatikusan a telefont is zsebre teszik majd. 

A 900 és 1000 dollár körüli áron kínált telefon egy androidos készülék, amely körülbelül 150 dollárral olcsóbb egy hasonló Huawei telefonnal szemben – mondta  William Li vezérigazgató a CNBC-nek  a bevezetés előtt.

Mobilt dob piacra egy kínai autógyártó

A vezérigazgazó elmondta, hogy a Nio vásárlóinak több mint a fele iPhone-felhasználó, míg a másik fele a Huawei és más márkák felső polcos Android-telefonjait használja. Őket célozták meg a Nio fedélzeti rendszerébe zökkenőmentesen integrálható, “saját fejlesztésű” telefonnal. 

A Nio az első olyan csúcskategóriás kínai elektromos autómárka, amely saját okostelefont bocsát ki. Elvileg egy éves munka után készült el a termék, ami azért nem teljesen az alapoktól új, ránézésre a OnePlus 10T kissé átalakított verziójáról van szó. 

Mobilt dob piacra egy kínai autógyártó

A Nio modellekkel harmonizáló árnyalatokban (összesen hét, köztük egy környezetbarát bőr borítású) kapható készülék mindent tud, amit ma elvárunk egy mobiltol, gyorsan akár 50 wattal tölthető vezeték nélkül, 12 vagy 16 GB rendszermemória és 512 GB vagy 1 TB méretű háttértár jár hozzá, a képek, videók pedig három, 50 megapixeles szenzorral készülhetnek, ezek közül kettő optikai képstabilizálást is kapott. 

A készülék nagy újítása, hogy teljesen összefonódik az autók fedélzeti rendszerével, a navigáció, zenelejátszás adatai könnyedén vándorolnak autóról telefonra, és vissza, de a mobil az autó kameráinak képét is rögzítheti, amelyek később szerkeszthető és megosztható is lesz az interneten keresztül.

Forrás: Nio
Kép(ek) forrása: Nio