Life Fehér Patrik 2023. 09. 26.

Ha ez beválik, magyarul hallgathatod külföldi kedvenceid

Nem lesz akadály az idegen nyelv hamarosan, ha podcastokat hallgatnánk a Spotifyon: a platform próbaüzembe helyezett egy rendszert, melynek segítségével az előadó eredeti hangján, de a saját nyelvünkön hallgathatjuk a műsorokat.

A Spotify a zenék mellett tele van érdekes podcasttal is, de az eltérő nyelvek akadályt jelentenek a beszélgetések megértésében. A technológia fejlődése szerencsére áthidalhatóvá teszi ezt a problémát: a gépek már hosszú évek óta jól tudnak fordítani, a mesterséges intelligencia pedig képes arra, hogy egy hangmintából kikeverjen bármilyen szöveget, és úgy mondassa el, hogy azt higgyük, hogy azt tényleg kimondta a hang tulajdonosa.

Kép: Chesnot/Getty Images

Kép: Chesnot/Getty Images

Ezt a két dolgot kombinálta a streamingóriás egy új, egyelőre csak tesztüzemben futó funkcióban. A Voice Translation a Spotify házon belüli fejlesztése, de igénybe veszi az MI-piac nagyágyújának, az OpenAI-nak a hanggeneráló tudását is. A történet felhasználói oldalról tényleg egyszerű: adott az eredeti, pl. angol nyelvű podcast, melyet a gép lefordít nekünk, és a mikrofon mögött ülő ember hangját magyarul halljuk.

A próbaüzemmódban több nagy, angol nyelvű podcastkészítővel is szorosan együttműködtek, az ő műsoraik egy részét lehet majd néhány nyelven (többek között spanyolul, németül és franciául) ebben a formában meghallgatni. Első körben a spanyol verziók jelentek meg, de a többire sem kell majd várni néhány hétnél többet, ígérte a Spotify. A széles körű, nyelvi korlátok nélküli indítás kérdése még nem merült fel, de ígérik, mindez csak a kezdet. A mesterséges intelligencia által fordított epizódokat a Spotify egyébként külön ki is listázza ezen az oldalon.

Forrás: Spotify
Kép(ek) forrása: Getty Images