Life Kovács Miklós 2023. 10. 02.

Adót kaphatnak nyakukba az utazók a világ egyik legszebb helyén

Komoly mértékben megnövekedett az Izlandra érkező turisták száma az elmúlt évtizedben. A legfrissebb adatok szerint már évente 1,7 millió látogató érkezik a szigetországba. A kormány természetvédelmi okból a tömegturizmus megadóztatását tervezi.

Vulkánok, gejzírek, fekete homok, szinte földöntúli, vadregényes tájak – Izland nem véletlenül szerepel egyre több turista célpontjaként. A világ minden tájáról érkeznek az emberek az országba, a Time Out cikke szerint az elmúlt évtizedben 400 százalékkal nőtt az utazók száma. 

Ezzel a hatalmas növekedéssel nem tud lépést tartani a szabályozás és az infrastruktúra, amit aggódva figyelnek a helyi döntéshozók. A kormány ezért fontolgatja az idegenforgalmi adó bevezetését. A díj értékéről egyelőre még semmit sem lehet tudni, Katrín Jakobsdottír miniszterelnök elmondása szerint nincs szó számottevő összegről. Az új sarcot, akárcsak más országokban, városi adóként vezethetik be, a látogatóknak pedig minden egyes éjszakáért fizetniük kell majd.

A tervek mögött az ország környezetvédelmi céljai húzódnak meg, Izland ugyanis 2040-re a teljes karbonsemlegességet akarja elérni, az adóból befolyt összeget pedig erre a célra fordítanák: az infrastruktúrát és a szolgáltatási szektort fejlesztenék, így például a tömegközlekedést és a fenntarthatósági, zöld projekteket támogatnák belőle. 

Izland nem az első ország, ahol hasonló adónemeket vezettek be a környezetet romboló, helyiek számára megterhelő tömegturizmus miatt. Hasonló rendszerek már léteznek vagy készülnek Párizsban, Berlinben, Rómában, Amszterdamban és Velencében is. 

Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: Getty Images