Life Kovács Miklós 2023. 10. 03.

Fenntartható tojás, ami lakásnak is megfelel

Az Ecocapsule nagyon kompakt, és mind mérete, mind gyártása alacsony szénlábnyommal jár. Önellátó és környezetbarát, valamint mobil, mert egyszerűen egy utánfutóra helyezve helyről helyre lehet vinni. A gyakran a jövő apró otthonaként emlegetett ház most új verziót kapott.

A tojás alakú lakókapszula Tomas Zacek és Sona Pohlova építészek alkotása, akik jelenleg Nice & Wise név alatt árulják termékeiket. Az ötletet 2014-ben tanulmányként mutatták be, amelyet 2015-ben egy méretarányos modell követett, majd a hihetetlen – és hihetetlenül pozitív – visszajelzések nyomán 2016-ban elkészült az első prototípus. A legfrissebb, NextGen nevű verzió a harmadik modell a sorban, bár mindhárom ugyanazt a koncepciót képviseli, némi variációval.

Az Original Ecocapsule a zászlóshajó, míg a Space a lecsupaszított, minimalista változat. A NextGen a frissített és továbbfejlesztett kivitel, amely más belső elrendezést és valamivel nagyobb vázat kapott, amitől kényelmesebb, komfortosabb a beltér. 

Fenntartható tojás ami lakásnak is megfelel

A fenntartható megközelítéssel tervezett lakóhely alapja egy tojás alakú szerkezet, amely elég könnyű ahhoz, hogy utánfutóval szállítsák, akár egy hajózási konténerbe csomagolva, vagy extrém esetben, nehezen elérhető helyekre akár helikopterrel. 

Formáját tekintve tojásház, de négy lábon áll, ami a legtöbb terepen stabilitást ad. A statikai merevséget acélváz adja, a héjazat üvegszálas, és egy kétszárnyú ajtóval, valamint egy ablakkal rendelkezik az egyik túloldalon. A tetőt 880 W teljesítményű napelemek borítják, az egyik végén pedig egy behúzható, 770 W maximális teljesítményű szélturbina található, amely akár, stötében, éjszaka is termelheti az áramot.

Minimalista beltér jellemzi a lakótojást. (fotó: Ecocapsule/Nice&Wise)

Minimalista beltér jellemzi a lakótojást. (fotó: Ecocapsule/Nice&Wise)

A lekerekített külső az esővíz összegyűjtését is segíti, így az Ecocapsule saját vízkezelő és szűrőrendszerrel rendelkezik. Amíg ideálisak a körülmények, addig áram és víz is van a kis házhoz. 

Az Original Ecocapsule ára 99 900 euró (jelenlegi árfolyamon körülbelül 38 millió forint), míg a Space ára 69 900 euró (27 millió forint), de ez az érték egyéni kérésekkel sokkal magasabbra is rúghat.

Könnyű, akár helikopterrel is telepíthető extrém helyekre. (fotó: Ecocapsule)

Könnyű, akár helikopterrel is telepíthető extrém helyekre. (fotó: Ecocapsule)

A NextGen jövőre kerülhet gyártásba. Igény van rá: extrém helyeken szállást adók, a természetet tényleg tiszteletben tartó kiköltözők, digitális nomádok is érdeklődnek az ilyen megoldások iránt.

Forrás: Ecocapsule/Nice&Wise)
Kép(ek) forrása: Ecocapsule/Nice&Wise)