Life Kovács Miklós 2023. 10. 05.

Kétmilliárd a gép, amivel utolérhetjük a delfineket

A milliárdosoknak víz alatti játékszereket, álomszerű búvárhajókat gyártó U-Boat Worx a Monaco Yacht Show-n mutatta be legújabb remekművét, a Super Sub-ot, amely történelmi ugrást jelent a szegmensben.

A holland cég egyre bővíti a palettát és tökéletesíti a meglévő modelleket, így az eddig is piszok gyors, háromszemélyes Super Sub képességeit is még tovább fokozták. A Holland Tengerészeti Kutatóintézettel közösen építették át a Super Sub külső héját, egy még áramvonalasabb, a vízben gyorsabb siklásra képes testet létrehozva. 

A változások első pillantásra nem feltűnőek, de hatásuk drámai.  Az első változat végsebessége 8 csomó (14,8 km/óra) volt, ami háromszor gyorsabb, mint a legtöbb személyi tengeralattjáró sebessége. Az újratervezett változat viszont a márka szerint 10 csomós (vagy 18,5 km/órás) csúcssebességre képes. Ez 25 százalékos javulást jelent.

Két milliárd a gép amivel utolérhetjük a delfineket

Ekkora tempóval már együtt lehet haladni a tengeri teknősökkel, delfinekkel, sőt egyes cápafajokkal is, amit eddig legfeljebb képzeletükben élhettek át az emberek. Ennek az élménynek viszont megkérik az árát, a 62 kWh-s akkumulátorral 8 órás használatot ígérő technikáért 5,5 milliót kell fizetni dollárban, vagyis kétmilliárd forintért érhetjük utol a palackorrú delfineket.