Life Fehér Patrik 2023. 10. 09.

Magyarország a legjobbak közt egy fontos listán

Továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik a magyar útlevél az okmányokat összehasonlító friss index szerint.

Időről időre különféle szakértők összehasonlítják a világ útleveleit azok erőssége szerint. Itt az erősség nem azt jelenti, mennyire hamar rongyolódik el a kiskönyv, hanem azt, hogy hány országba lehet vele utazni anélkül, hogy külön vízumot kellene hozzá kiváltani.

Az összefoglalók közül a legnépszerűbb a Henley útlevélindexe, melynek készítői évről évre kiadnak egy nagy sorrendet, de emellett folyamatosan figyelik a diplomáciai változásokat is, így mindig naprakészek a listájukat illetően. Legutóbbi nagy összegzésük eredménye szeptemberben jelent meg, az útlevelek erőviszonyai azonban nem változtak jelentősen.

Az index összesen 227 úti célt listázott, benne olyan, a világ egésze által, illetve elhelyezkedésükből adódóan részben független területekkel is (pl. Tajvan, Makaó, Hongkong, Koszovó, Vatikán), ahol külön elkérhetik az útlevelet.

A lista első helyéről leszorultak a japánok, helyüket pedig Szingapúr útlevele vette át, melynek tulajdonosai 193 területre léphetnek be korlátozás nélkül.

A második helyen több ország következik holtversenyben: Finnország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Spanyolország és Svédország útlevele egyaránt 190-190 helyre jó, 189-cel pedig a megosztott harmadik hely Ausztriáé, Dániáé, Írországé, Luxemburgé, Hollandiáé és az Egyesült Királyságé.

A magyar útlevél “teljesítménye” a hetedik helyre volt elég a maga 185 vízum nélküli beutazási engedélyével. Ez eggyel jobb, mint a korábbi 184-es érték.

Magyarország a legjobbak közt egy fontos listán

A vízumköteles országok közé többnyire afrikai, néhány ázsiai úti cél tartozik, valamint Ausztrália.

Európa legrosszabb úti okmánya Koszovóé: a számos ország által el nem ismert terület papírjaival csak 40 helyre lehet vízummentesen eljutni. Náluk is rosszabb az afganisztáni útlevél helyzete, melynek tulajdonosai csak 27 célállomásra utazhatnak vízum nélkül.

Forrás: Henley Passport Index
Kép(ek) forrása: Getty Images