Life Kovács Miklós 2023. 10. 09.

Tűzzel játszottak kínai asztronauták az űrben

Az űrben a gyertyaláng teljesen eltérően viselkedik a mikrogravitációs környezet miatt, és ezt kínai űrhajósok kísérlettel szemléltették.

Egy gyertyaláng lobbant fel a Tienkung (Mennyei Palota) űrállomás fedélzetén, de szerencsére nem katasztrófa történt, mivel ez egy tervezett kísérlet volt. 

A kísérletet a kínai Sencsou 16 (Shenzhou) tajkonautái végezték el. A Földről nézve nem tűnik nagy szónak egy gyertya meggyújtása, de az űrben egész más a helyzet. A veszélyessége miatt ilyen próbákat ennyire hétköznapi módon a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) sosem hajtottak végre, itt ugyanis szigorú szabályok vonatkoznak a gyúlékony anyagok és a nyílt lángok használatára.

A kínaiaknál nincs ilyen probléma, ők bevállalták ezt a kockázatot, és megmutatták a lángot mikrogravitációs környezetben. A Földön, a normál gravitáció mellett a felhajtóerő hatására a láng felfelé emelkedik, mivel a meleg levegő felfelé tart, a hideg pedig lefelé. Ez kölcsönöz jellegzetes alakot a “földi” lángnak.

Ez nem érvényes egy űrbázison, a Föld körüli pályán száguldva. Ilyen helyzetben a lángnyelv minden irányba szétárad. Ez jól látható a szeptember 21-én élőben közvetített videóból. Már a gyufa lángja is szokatlanul lobban fel, a gyertya pedig végképp különös innen a Földről nézve. 

Az ISS fedélzetén alkalmazott szigorú tűzvédelmi intézkedések részben az orosz Mir űrállomáson 1997-ben bekövetkezett jelentős tűzesetre adott válaszként jöttek létre. A mikrogravitációban történő égést az ISS-en egy speciálisan kialakított eszközzel vizsgálták, amely a tüzet elkülönítve és elszigetelve tartja.

A kínai űrállomás is rendelkezik hasonló égéskísérleti állvánnyal (Combustion Experiment Rack, CER), amelyet ők is bevetnek a komolyabb kutatások során, amikor nem csak a földi nézőközönség szórakoztatás a cél.

Forrás: space.com