Life Kovács Miklós 2023. 10. 10.

A rocktörténelem ikonikus lemezborítója elevenedik meg ezen a lemezjátszón

A rocktörténelem egyik leghíresebb albumának állít emléket ez a különleges lemezjátszó, ami profi, használható darab és dekorációs tárgy egyben.

A Pink Floyd egyik leghíresebb, a “The Dark Side Of The Moon” című albumának megjelenésének 50. évfordulója alkalmából az osztrák Pro-Ject hifimárka egy különleges, Artist Collection lemezjátszót dobott piacra, amelyet az ikonikus albumborítóról mintáztak. 

Erről a borítóról van szó:

fotó: Wikipedia.com

fotó: Wikipedia.com

A legendás brit formáció nyolcadik stúdióalbuma 1973. március 1-jén jelent meg, és azóta is milliók hallgatják, mondanivalója sosem kopik el. Ezt a hatást ünnepli a Pro-Ject Dark Side Of The Moon lemezjátszó – “tervezőink és technikusaink keményen dolgoztak, hogy megragadják az album művészi koncepciójának lényegét”.

A rocktörténelem ikonikus lemezborítója elevenedik meg ezen a lemezjátszón

A 10 mm vastagságú üvegtányér egy alumíniumalapzaton nyugszik, középen sárgaréz perselyben lévő rozsdamentes acéltengelyen forogva. A szíjhajtású rendszer támogatja a 33 és 45 fordulat/perc lejátszást, amelyet egy speciálisan erre a célra tervezett sebességkapcsolóval lehet kiválasztani. A leglátványosabb mégis az egésznek alapot adó, háromszög alakú üveglap, ami visszaadja a borító eredeti mondanivalóját, prizmát mintázva mutatja meg a fénytörés jelenségét, legalábbis elméletben.

A rocktörténelem ikonikus lemezborítója elevenedik meg ezen a lemezjátszón

A lemezjátszó csatlakozik a Metallicának és a Beatlesnek szentelt Artist Collection-ös lemezjátszókhoz, és limitált példányszámban, kézzel készül Európában, darabonként  735 ezer forintnak megfelelő összegért.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Pro-Ject