Life Kovács Miklós 2023. 10. 18.

Nagyszüleink fényképezőgépeit támasztja fel egy ötletes kütyü

2018-ban gondolt egy merészet Samuel Mello Medeiros, és elindított egy Kickstarter-projektet, hogy visszahozza az életbe a polc mélyén kallódó analóg kamerákat. Az általa kitalált megoldás egy olcsóbb fajta digitális hátfal, amivel a filmes gépeket immár digitálisként lehet tovább használni.

A profi fotós gépekhez akadnak hasonló megoldások, de az univerzális, a 35 mm-es tekercs helyére illő kütyü egyedi a maga nemében. Az I’m Back Film elnevezésű megoldás egy tekercs Kodak filmre emlékezet, csakhogy itt fényre érzékeny filmszalag helyett egy 20 megapixel felbontású, 4/3-os méretű CMOS érzékelővel ellátott elektronikát találunk.

Nagyszüleink fényképezőgépeit támasztja fel egy ötletes kütyü

Bár törekedtek a méret minimalizálására, így is kell egy kiegészítő doboz, amit az állvány rögzítőcsavarjával lehet a régi géphez erősíteni. Ezen egy 1,5 colos LCD kijelző található, valamint mikrofon, hangszóró és a beépített akkumulátor, valamint wifikapcsolatot is ezzel biztosít a kütyü. A felvételeket RAW- vagy JPEG-formátumban rögzíti egy hagyományos SD-kártyára. 

Nagyszüleink fényképezőgépeit támasztja fel egy ötletes kütyü

A projekt most a prototípus kidolgozásánál tart, a fejlesztést 600 dollárral  (220 ezer forint) lehet támogatni, és ha már pénz kerül a közös kalapba a fejlesztéshez, az ígéret szerint akár 2024 nyarán érkezhetnek az első, nagyszülők fényképezőgépét megmentő darabok.