Life Kovács Miklós 2023. 10. 26.

Meglepő anyagból hozták össze a világ legnagyobb drónját

Kísérleti jelleggel hozott össze egy hatalmas, négymotoros drónt a Manchesteri Egyetem csapata, állításuk szerint nincs ennél nagyobb a világon ebben a kategóriában.

Az egyetem azt állítja, hogy nem tud nagyobb pilóta nélküli négy légcsavaros drónról, de a rekordot nem tudják független módon ellenőrizni.

A drón habkarton lemezekből készült, ami elsőre elég furcsa választásnak tűnik. Az 5 milliméter vastagságú anyag kartonszerű megjelenést kölcsönöz a 6,4 méteres szerkezetnek, de előnye az alacsony tömeg.

Meglepő anyagból hozták össze a világ legnagyobb drónját

A méretes szerkezet tömege mindössze 24,5 kilogramm, ami nagy előny, ha a levegőbe kell emelkedni. Az elkészítéshez lézerrel vágták pontos méretre a darabokat, amelyeket ragasztással rögzítettek egymáshoz.

A teljesítményt négy elektromos motor adja, amelyek egy 50 voltos akkumulátorcsomaghoz csatlakoznak, fedélzeti repülésvezérlő rendszerrel – autonóm üzemmóddal – kiegészítve.

A négy kar egy sor üreges dobozszerkezetből áll, amelyek mindegyike könnyen eltávolítható a szállításhoz, és a jövőbeli változatok úgy tervezhetők, hogy rövid távolságokra nagy hasznos terhet szállíthassanak, vagy “drónanyahajóként” kisebb drónokat szolgáljanak ki.

Forrás: TechEBlog
Kép(ek) forrása: Manchesteri Egyetem