Life Kovács Miklós 2023. 10. 26.

Szemmel vezérelhető az új kínai csúcsmobil

Csúcstechnikával érkezik a Honor új zászlóshajója, a Magic 6. A készüléket Snapdragon 8-as processzor hajtja, fejlett mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatásokkal és szemvezérléssel újít.

A nagy mobilgyártók mindig fel tudnak mutatni pár olyan funkciót, melyekről nem is gondoltuk, hogy hiányoznak. A Honor legújabb készüléke például a mesterséges intelligenciát hozza közel, és papíron ez az okostelefon már tényleg olyan lehet, mint a sci-fi-filmek digitális segítői, asszisztensei. 

A Magic 6 a Snapdragon 8 harmadik generációs chip beépített generatív AI nyelvi modelljeit használja a YOYO nevű új személyi asszisztens működtetéséhez. A nagy méretű nyelvi modell akár 7 milliárd paramétert is képes lesz használni, és mivel az eszközön van, nem kell majd személyes adatokat küldeni távolra a működéséhez. Ez azt jelenti, hogy a személyi asszisztens képes lesz minket megismerve személyes, hozzánk illő válaszokat adni a kérdéseinkre. Szóbeli utasításra leválogathat képeket, videókat a telefonról, vagy akár videót vághat össze ezekből, szintén a megadott feltételek alapján. 

A másik nagy újítás a Magic Capsule. Egyfajta tekintetvezérlés, amit “szemkövetésen alapuló multimodális interakciónak” ír le a gyártó. Tehát az utasítások kiadása nem kizárólagos a szemmel történik, az inkább csak kiegészítés a megszokott érintésvezérlés mellé. Így ennek a mindennapi használhatósága elég kérdéses, a Honor videóin nem láthatunk még valódi használatot, a technika mindenesetre ígéretes, és úgy tűnik, nem ússzuk meg, a mobiltelefonok jövője végleg egybeforrt a mesterséges intelligenciával.

A Honor nem közölte, mikor jelenik meg a Magic 6, de a Qualcomm szerint az új zászlóshajó chipkészletével ellátott telefonok a következő hetekben érkezhetnek.

Forrás: TheVerge
Kép(ek) forrása: Honor