Life Kovács Miklós 2023. 10. 27.

Baktérium szaporodhat az alkoholmentes sörben

A Journal of Food Protection című szakfolyóiratban közzétett kutatás következtetései szerint a baktériumok szaporodását leginkább az alkoholtartalom és a tárolási hőmérséklet határozza meg, az alkoholmentes sör így sokkal érzékenyebb a mikrobák szaporodására, mint az átlagos, akár alacsony alkoholtartalmú sörök. 

A tudósok megvizsgálták a tárolási hőmérsékletet, a pH és az etanolkoncentráció hatását az alacsony alkoholtartalmú és az alkoholmentes sörben előforduló gyakori baktériumpopulációkra. Öt baktériumtörzzsel oltották be az alkoholmentes sört, majd 63 napon keresztül figyelték a baktériumpopulációk alakulását. 

Az eredmények szerint az alacsony alkoholtartalmú sörök megakadályozzák a kórokozók szaporodását, az alkoholmentes sörök viszont szabad terepet biztosítottak nekik. 

A normál alkoholtartalmú sörök kivédik az élelmiszerrel terjedő kórokozók szaporodását, eredendő tulajdonságaik, az alacsony cukortartalom, az alkohol jelenléte, valamint a forralás, a szűrés, és a modern kor söreinek esetén a hűtés adják ezt az előnyt. 

Többek között E. coli és Salmonella baktériummal is beoltották a különféle pH-val és alkoholszázalékkal rendelkező söröket, melyeket 63 napig 4 és 14 Celsius-fokon tároltak, majd időközönként vizsgálták a populáció változását. Az E. coli és Salmonella kórokozói az alkoholmentes verzióban vígan szaporodtak, még a 4 Celsius-fokos hűtéssel kezelt sörökben is. Ellenben a csupán 3,2 százalékos sörben 4 Celsius-fokon minden baktérium elpusztult, 14 Celsiusnál pedig kimutatható volt az E. coli, de alacsonyabb számban, mint a kísérlet elején. 

Tehát bármekkora is a kísértés, a pulton hagyott, ki tudja hány napos, alkoholmentes sört végképp ne igyuk meg, abban biztos akad néhány erős bélmozgást okozó baktérium.

Forrás: thedrinksbusiness.com
Kép(ek) forrása: Getty Images