Life Hirdetés 2023. 10. 27.

Művészi szintre emelik a fotózást a Xiaomi 13T sorozat új telefonjai (X)

Az okostelefonok már rég nem a telefonálásról szólnak, a Xiaomi legújabb termékcsaládja például könnyedén művészt farag használójából. Bemutatjuk a Xiaomi 13T sorozatot.

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon-sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Prót, amely azoknak fog nagyon tetszeni, akiknek fontos, hogy a fotó, amelyet telefonjukkal készítenek, művészi szintű legyen. Ennek érdekében a gyártó a Leicával közösen fejlesztette ki az optikát. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket kitolták, és a kijelzőjükre sem lehet panasz, részletgazdagon jeleníti meg a tartalmakat, de erről kicsit később.

Leica-optikával a hátlapon

A Xiaomi 13T sorozat megalkotásánál a fő szempont az volt, hogy a mérnökök tisztában voltak vele, felhasználók fiatal generációja leginkább kreativitását szeretné kibontakoztatni a telefonokkal – ez alatt leginkább az Instára, Tiktokra, Reels-videókra vagy éppen a YouTube-shortsra kell gondolni –, így a termékcsalád professzionális minőségű fényképek és videók elkészítésére is alkalmas.

Mind a Xiaomi 13T Pro és a Xiaomi 13T tripla kamerarendszerrel van felszerelve, amely a Leicával közösen fejlesztett Summicron lencsékből áll:

  • Egy 7P aszférikus lencsével kiegészülő 50 MP-es, nagylátószögű, 24 mm-es gyújtótávolságú egység, amelyet úgy terveztek, hogy több fényt engedjen be, így nagy dinamikatartományban is lehessen felvételeket készíteni vele.
  • Ehhez társul egy 50 MP-es, 50 mm-es gyújtótávolságú teleobjektív lencse.
  • A harmadik, 12 MP-es, 15 mm-es gyújtótávolságú, ultranagy látószögű kamera a panorámafotók és tájfotók készítésére a legalkalmasabb.

Mi az a Leica?

A Leica optikai készülékeket gyártó, illetve fejlesztő cégcsoport, amely távcsövek készítésével kezdte. Ernst Leitz 1907-ben alapította, és kezdte gyártani az első távcsöveit. A cég mai profilja mikroszkópok, távcsövek, fényképezőgépek, optikák készítése. Hozzájuk köthető az 1925-ben fejlesztett 35 mm-es kisfilmes fényképezőgépet. Ez a méret az akkori filmméret fele volt, így könnyen kezelhető, könnyű kamerát nyújtott. A 35 mm-es filmformátum azóta is a mozgófilm és a fényképezés legelterjedtebb formátuma. A 35 mm-es, két oldalon perforált filmet ma is leicafilmnek nevezik.

 

A Leica cég a fényképezőgépeit a gyártás megkezdése óta folyamatos sorszámmal látja el. Néhány kerek számot ismert személyeknek ajánlottak fel. A mai napig több mint 3 000 000 fényképezőgépet gyártottak. Magas szintű precizitás jellemzi gépeiket. Több egyedi megoldás és szabadalom fűződik a Leicához, például az optikai távmérő. Digitális kamerák gyártásában a Panasonickal kötött együttműködést a Leica, közös fejlesztéseik a LUMIX márkanévvel forgalmazott készülékek.

 

További érdekesség, hogy a Leica és a rivális Contax gyártási leírásai és technológiái II. világháborús jóvátételként a Szovjetunióba kerültek, ahol Kiev, Zorkij és Fed néven gyártották a német fejlesztésű fényképezőgépeket.

Itt a Xiaomi új telefonja, amely művészi szintre emeli a fotózást

A Xiaomi 13T sorozat készülékei kétféle fényképezési módot kínálnak: Leica Authentic Look és Leica Vibrant Look. Lényegük, hogy a színeket természetesen, erős kontrasztokkal és árnyalatokkal adják vissza, ami a Leica kamerákkal készült fotók egyik fő ismertetőjegye. Pro módban a felhasználó előre beállíthatja a színtónust és a textúrát, ugyanakkor még több részletet és színárnyalatot emelhet ki a képek utólagos szerkesztése során. Az ilyen előzetes beállítások azután saját, egyéni fényképezési módként is elmenthetők a telefonban.

És itt van még a Xiaomi ProFocus technológia, amelynek segítségével a gyors mozgások is nagy részletességgel örökíthetők meg, például ha mozgó állatokról vagy járművekről szeretnénk közelképet készíteni.

Mi a helyzet a videókkal?

A Xiaomi 13T Pro készülék igazi nagyágyúvá válhat a videózás terén, melyhez 10-bites LOG 4:2:0 H.265 videós képességeket kínál, ami azt jelenti, hogy színkezelés és a részletgazdagság terén nemcsak a házi feladatot készítette el, de még szorgalmit is írt a gyártó. Az előretelepített LUT-stílusoknak köszönhetően pedig a felhasználó olyan hatást érhet el, mintha a felvételeket egy profi videókamerával rögzítették volna. Mindezt a Xiaomi 13T Pro esetében 8K-minőségben élvezhetjük. Az 50 MP-es nagylátószögű kamera egyaránt támogatja az OIS-t és az EIS-t, vagyis a videók stabilitásával nem lesz gond még mozgás közben sem. A sima 13T hátsó kamerája maximum 4K-felbontást tud.

Itt a Xiaomi új telefonja, amely művészi szintre emeli a fotózást

Milyen a kijelző?

A készülékek 6,67″-os CrystalRes Display kijelzőjének képfrissítési rátája 144 Hz, a felbontása pedig 1,5 K (2712 x 1220) pixel. A Xiaomi 13T általában 1200 nit fényerővel világítja meg a képeket, de szélsőséges esetben akár 2600 nitre is képes és HDR10+ kompatibilis. Ennek köszönhetően nagyobb a kijelzőn a kontraszt a sötét és a világos részek között. És azt se felejtsük el, hogy a hangzásról Dolby Atmos-támogatással ellátott hangszórók gondoskodnak, egészen pontosan kettő darab.

Művészi szintre emelik a fotózást a Xiaomi 13T sorozat új telefonjai (X)

Teljesítmény

A Xiaomi 13T Prót MediaTek Dimensity 9200+ chipkészlet és az akár 3,35GHz-es gyorsaságért felelős, nyolcmagos CPU hajtja. A készülék ugyanakkor egy beépített Arm Immortalis-G715 GPU-val (egyszerűbben néven videókártya) is rendelkezik, amely sokat segít a képfeldolgozásban és a nagyobb teljesítményt igénylő mobiljátékok futtatásában.  A Xiaomi 13T-t MediaTek Dimensity 8200-Ultra chipkészlettel látták el.

A 13T Pro támogatja a 120W HyperCharge töltést, amely képes 19 percen belül 100%-ra tölteni a telót. Mindkét készüléket lehet gyorstölteni, ami azt jelenti, hogy a 13T Pro változat 36%-os, a 13T pedig 21%-os szintre tölthető mindössze 5 perc alatt.

Dizájn

A Xiaomi 13 sorozat klasszikus tervezési stílusára alapozva a Xiaomi 13T Pro és a Xiaomi 13T két színben érhető el: Alpine Blue (alpesi kék) és Black (fekete). Az Alpine Blue hátlapja vegán bőrből készül, ezzel szemben a Black modell fényes üveghátlapot kapott. Mindkét okostelefon IP68-as védelmet kapott, ami azt jelenti, hogy víz- és porállóak.

Az Alpine Blue változat

Az Alpine Blue változat

A Black változat

A Black változat

Oké, de mennyibe kerül?

A Xiaomi 13T Pro 12 GB+512 GB tárhelyváltozatban 339 990 forintos ajánlott fogyasztói áron, a Xiaomi 13T pedig 8 GB+256 GB tárhelyváltozatban 239 990 forintos ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg. A gyártó egyébként elég csábító ajánlatot kínál az új telefonok mellé: a felhasználók jogosultak 100 GB Google One tárhely igénybevételére, valamint 3 hónapig ingyen használhatják a YouTube Premium szolgáltatást.