Life Kováts Olivér 2023. 10. 30.

Már a lustáknak sem lehet akadály a hegymászás

Eddig délibábnak tűnt a vér- és verítékmentes hegymászás, Kínában azonban megvalósították. A mozgólépcsők kialakítása révén immár azok sincsenek hátrányban, akiket valóban csak a kilátás „mozgat meg”.

Ritkán találkozhatunk eddig egy kontextusban a fájdalommentességgel és a hegymászással, de 2023-ban eljött a pillanat, amikor már ezt is leírhatjuk: a kínai utazásszervezők ugyanis hatalmas, sokszor több száz méter hosszú mozgólépcsők telepítésével könnyítették meg a hegymászást.

A hegyek ily módon történő akadálymentesítésének köszönhetően a turistáknak már akkor sem kell lemondaniuk a kilátás élményéről, ha nem akarnak vagy nem tudnak különösebb erőfeszítéseket megtenni azért, hogy felmásszanak egy hegy csúcsára. Ez még a tengerszint felett mindössze 350 méter magasan található Tanyu-hegy esetében sem hátrány, hiszen a Csunan (Chun’an) megyei látványosság tetejére csak három hegy megkerülésével lehet feljutni.

A három részre osztott mozgólépcső nemcsak három kilométernyi gyaloglástól kíméli meg a túrázókat, de lényeges időt spórolnak meg, mivel így a korábbi 50 helyett mindössze 10 perc alatt felérnek a csúcsra. A fájdalommentes hegymászásnak viszont ára is van, még ha a 30 jüanba, átszámítva nagyjából 1500 forintba kerülő jegy nem is hangzik borsosnak.

Csöcsiang tartományában ugyanakkor nem ez az egyetlen hegyi mozgólépcső: a 104 méter hosszú South Sky Ladder három éve kezdte meg a működését a tajcsoui turistaövezetben (Shenxianju Tour Zone).

Ennek a lusták mellett az idősek és a kisgyermekes családok is örülhetnek, bár nem rájuk gondoltak elsősorban, amikor szóba került a mozgólépcsők építése: valójában a „forgalmi problémák” megoldása végett merült fel az ötlet. „Kezdetben egy kötélpálya építésében gondolkodtunk, de annak korlátozott szállítási képessége és magas biztonsági kockázata mellett a mozgólépcső biztosabb megoldás, és a festői terület igényeit kielégítve nagy szállítási kapacitással bír” – idézte az egyik munkást az Oddity Central.

Habár akadálymentesítés szempontjából kifejezetten logikus lépésnek tűnik a mozgólépcsők telepítése, megosztja a turistákat; vannak, akik szerint inkább kellemetlenséget jelentenek a mozgólépcsők, mintsem áldást. A megszállott hegymászók úgy vélik, a mozgólépcsővel a túrázást lényegét ölik meg, fizikai igénybevétel nélkül ugyanis nincs sok értelme “felmászni” a hegyre.

Amiatt is kritizálták a könnyített hegymászást, hogy az ormótlan mozgólépcsők a hegyek természetes szépségét veszik el. Mások azonban nagyra értékelték a festői kilátást, amit ráadásul anélkül csodálhattak meg, hogy akár egy lépést meg kellett volna tenniük. „Nagyon jó az idősek és a gyerekek számára is. Nem kell egyedül másznunk, elég csak felszállni a mozgólépcsőre. A gyermekem boldog, és én is” – mondta egy fiatal édesanya.

Forrás: Oddity Central, South China Morning Post
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images