Life Kovács Miklós 2023. 10. 31.

Brutálisan gyors internetet ad a Google

Az Egyesült Államokban működő Google Fiber a közeljövőben 20 Gbps sebességű internetcsomagot is elérhetővé tesz pár előfizetőnél.

Egy hétköznapi felhasználó számára a legtöbbször megfelelő egy átlagos mobilnetes csomag, a HD-felbontású videónézéshez elég a 2-3 Mbps sebességű internetes kapcsolat. Azonban az adatátvitelben is vannak, akik a határokat feszegetik, és vannak vevők, akik mindig a csúcsra, a legjobbra, a legdrágábbra vágynak, még akkor is, ha nem tudják kihasználni.

Mert ma még elég kevesen tudnak élni azzal a teljesítménnyel, amit a Google Fiber kínál. Az új, 20 Gbps sebességű előfizetésük ugyanis pokoli gyors, ezzel másodpercenként nagyjából 2,5 GB-nyi fájlt tud le- és feltölteni, akinél aktiválják a végpontot. 

A szolgáltatás ebben az esetben is optikai technológián alapszik, ez adja a technikai alapokat a Google-féle internetszolgáltatásnál. A 20 gigabites sebességhez nem kellett a vezetékeket babrálni, csak az adatátvitelt szabályzó hálózati berendezéseket kellett újabbra cserélni. Nokia 25G PON készülékek jelentek meg a szolgáltatói oldalon, az ügyfelek pedig modern modemet kapnak, mely támogatja a wifi 7 szabványt is – írja az Ars Technica.

A Google fejesei látják az igényt erre a technikára, még csak szűk körnek tudják eladni, de a vezetőség szerint elkerülhetetlen a továbblépés, és ez a sebesség fog megjelenni a globális piacon is. Mint mindig a Google Fiber esetében, itt is szimmetrikus kapcsolatról van szó, tehát a 20 Gbps le- és feltöltésre is érvényes, így pillanatok alatt lehet tartalmakat létrehozni, például YouTube-videót közzétenni.

Jelenleg a Google Fiber ára 1 Gbps esetén 70 dollár (25 ezer forint), 8 Gbps esetén pedig 150 dollár (54 ezer forint), így nagyjából be lehet saccolni, hogy mennyibe fog kerülni a nagyon-nagyon gyors net: nagyon-nagyon sok pénzbe.

Forrás: Ars Technika
Kép(ek) forrása: Adriana Adie/NurPhoto via Getty Images