Life Kováts Olivér 2023. 11. 02.

Itt a Beatles új dala – igen, 2023-ban

Feloszlása után több mint fél évszázaddal új számot mutatott be a Beatles. Hallgass bele!

Több mint 50 éve oszlott fel a Beatles, azonban egy dal erejéig 2023-ban „visszatér” a legendás angol beatzenekar. Ha már az idén az AI az év szava, nem titok, hogy ebben a mesterséges intelligencia „keze” is benne van, mely John Lennon hangját eddig nem hallott, az 1970-es években, tehát a Beatles feloszlása után rögzített, kazettás demófelvételekből nyerte ki.

November 2-án, csütörtökön pedig eljött a pillanat, amire a Beatles-rajongók vártak, és meghallgathatták, mi sült ki a modern technológia segítségével előhívott, régi-új Lennon-dalból – íme:

A Now And Then – ami magyarul azt jelenti, hogy időnként/néha-néha – című számot tavaly fejezte be Paul McCartney és Ringo Starr. McCartney a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, „szürreális élmény” volt a régi-új dal befejezése. „Egyszer csak ott volt John hangja, kristálytiszta volt. Elég megható” – mondta a 81 éves zenész. „És mindannyian játszunk rajta, ez egy eredeti Beatles-felvétel. Szerintem izgalmas dolog, hogy 2023-ban még mindig a Beatles zenéjén dolgozunk, és hamarosan megjelenik egy új dal is, amit még nem hallott a közönség.”

John Lennon a több mint fél évszázad után megjelenő Now And Thenen a Beatles feloszlása után kezdett el dolgozni: egy régi barátjának (vagy szeretőjének) írt bocsánatkérő, mégis szerelmes hangvételű dalt, amit hivatalosan sosem adtak ki. Miután 1980-ban meggyilkolták Lennont, az özvegye, Yoko Ono odaadta a kazettát McCartney-nak, aki aztán az 1990-es években egyszer nekifutott a kiadásnak. Csakhogy a felvétel hangminőségét borzalmasnak találták, így parkolópályára került a projekt.

McCartney azóta is szerette volna befejezni a dalt, az audiotechnológia fejlődése, valamint a mesterséges intelligencia berobbanása ezt mostanra lehetővé is tette. Ennek köszönhető az is, hogy november 10-én a Beatles híres válogatásalbumait (Red Album Blue Album) adják ki újrakeverve.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Michael Webb/Getty Images