Life Kovács Miklós 2023. 11. 03.

Vége az energiaitalok uralmának? Ez az új trend

Az egymás után kortyolt energiaitalok kora lassan lecsengőben van, szakértők szerint más tulajdonságokat hordozó frissítők vehetik át a helyüket a piacon.

Mindenki hallott már az energiaitalokról, amelyek töretlenül pörgetik a globális népesség pulzusát, de lassan fordul a trend az anti-energiaitalok megjelenésével. Ezek nem pörgetők, hanem nyugtatók, segítik az elalvást és az érzékeinket állandóan bombázó hatások csillapítását. 

A különféle egészséghez kapcsolódó szerek között régóta ott vannak az ártalmatlan, nyugtató hatású teák, főzetek. Ezek a nagyik polcain heverő darálmányok viszont nem túl csábítóak a fiatalok számára, viszont ha egy színes fémdobozba kerülnek az összetevők, már egészen más a helyzet.

Modernizált szunditea

Ezt adják az anti-energiaitalok, a nagymama szunditeáját modernizálták. A termékekben használt összetevők a koffeinnel ellentétes oldalon ülnek a pörgető-szedáló spektrumon. Ezek az összetevők lehetnek természetes, növényi eredetűek, mint a valeriánagyökér és a kava, de előfordulhat bennük GABA, magnézium, melatonin, CBD és az L-Theanin aminosav is. 

“A nyugtató üdítők éppen ott tartanak, ahol az energiaitalok a nyolcvanas években. Amire szükségük van, az egy kiemelt márka, mint a Red Bull, és egy kiemelt összetevő, mint a koffein, hogy felébresszenek egy szunnyadó lehetőséget” – mondta Jonny Forsyth, a Mintel igazgatója a Nutraingredientsnek.

Forsyth kiemeli a kategória iránt meglévő érdeklődést: “A fogyasztók jelentős kisebbsége, különösen a Z generáció és a millenniumi korosztály, már fogyaszt olyan ételeket és italokat, amelyek segítenek a relaxálásban.” A szakértő hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államokban ez nagyobb és gyorsan növekvő piac, az amerikai felnőttek negyede már fogyaszt nyugtató vagy relaxáló hatással rendelkező termékeket.

Vannak kockázatok

Meglehet, hogy az energiaitalok mellett most már a nyugtató hatású üdítők lesznek a globális sztárok, de akárcsak az energiaitalok esetén, ezeknél is fennáll néhány kockázati tényező, főleg nagy mennyiségű fogyasztásnál. Fennáll a veszélye annak, hogy a szervezet hozzászokik a hatásukhoz, és idővel egyre nagyobb mennyiségre lehet szükség a kívánt nyugalmi állapot eléréséhez. 

Ezek az italok kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel, nem várt mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek súlyosbíthatják a fennálló egészségügyi problémákat vagy újakat idézhetnek elő.

Végül, de nem utolsósorban, az anti-energiaitalok hatékonysága gyakran tudományosa nem bizonyított, így a fogyasztók nem feltétlenül tapasztalják meg a várt előnyöket. Csalódást okozhat, pénzkidobásnak bizonyulhat, ha az italok nem hozzák a kívánt hatást.

Forrás: www.mattressclarity.com
Kép(ek) forrása: Getty Images