Life Kovács Miklós 2023. 11. 06.

Fejedelmi lakoma és panorámás budi várja az űrturistákat

Az űr határán zabálhat Michelin csillagos menüt és finghatja tele a luxusmosdód az a szerencsés, aki jegyet tud váltani a ballonos "űrutazásra"

Ha pár éven belül nem omlik össze a világgazdaság, akkor elkerülhetetlenül beindul az űrturizmus. A messzi, sötét, hideg helyre rakétákkal (Blue Origin), repülőről indított rakétákkal (Virgin Galactic) és sokkal csendesebb, lassabb ballonokkal juttatnák el a vállalkozó kedvű milliárdosokat különféle cégek. 

Utóbbi kategória szereplői egyre ígéretesebb tervekkel állnak elő, bár ballonnal még kísérleti repülést sem hoztak össze eddig. Pedig a csomag csábító, a Space Perspective például  2024 második felében már indítaná menetrend szerinti járatait 30 kilométer magasba. 

Eddig még csak számítógépes grafikákat hoztak össze az útról, de azok tényleg látványosak, 1600 utas már előre be is fizetett az élményre.

Gyakorlatilag felküldenek egy kellemesen berendezett nappalit, ami a Dunakanyar helyett a Föld bolygóra nyújt panorámát

Gyakorlatilag felküldenek egy kellemesen berendezett nappalit, ami a Dunakanyar helyett a Föld bolygóra nyújt panorámát

Mondhatni egy luxusnappalit akarnak felküldeni, amelyben egy pilóta és hét utas számára kialakított kényelmes fekvőhelyek találhatók, valamint bár, ínyenc falatok, és természetesen wifi, hogy azonnal Instagram-posztot lehessen kreálni az élményből. A kapszula nagy ablakokkal is büszkélkedhet, amelyek kivételes kilátást nyújtanak.

Felismerve, hogy a hatórás repülés résztvevőire a finom italok kortyolása után rájön a szükség, a vállalat bejelentette a „Space Spa” mosdóhelyet, amely fokozott „hang- és szagszabályozással” és saját ablakokkal rendelkezik.

Ezen a helyen új értelmet kap a tojik a világra kifejezés (SPACE PERSPECTIVE)

Ezen a helyen új értelmet kap a tojik a világra kifejezés (SPACE PERSPECTIVE)

„Az egyik kérdés, amit kapunk, amikor az emberek megtudják, hogy az űrrepülésünk hat órán át tart, hogy lesz-e véc” – mondta Jane Poynter, a Space Perspective alapítója és társ-vezérigazgatója egy nyilatkozatban. „A válasz természetesen igen.”

Erre az útra 125 000 dollárért (44,1 millió forint) lehet jegyet kapni. 

Hasonló tervekkel készül elhagyni a Földet a Zephalto francia vállalkozás. Szintén hatórás utazást kínálnak, amely során három óráig lebeg majd a kapszula az űr határán. Ekkor kerül felszolgálásra a Michelin-csillagos séf által összeállított, finom fogásokból álló menüsor. 

Michelin csillagos menüt szolgálnak fel a csillagokhoz igen közel (Zephalto)

Michelin-csillagos menüt szolgálnak fel a csillagokhoz igen közel (Zephalto)

A háromkabinos űrkapszulát a Joseph Dirand Architecture tervezőcég jegyzi, a világ „legkisebb élményközpontú szállodájaként” jellemezve azt. „Remélem, hogy vendégeink úgy térnek vissza a Földre, hogy új szemléletmóddal tekintenek majd értékes bolygónkra és arra, hogyan védhetnénk meg jobban” – mondta a tervező Dirand.

A Zephalto még nem közölte a részleteket, hogy melyik séf fogja biztosítani a Michelin-csillagos étkezést, de a jegyárat már biztosan tudják: 127 000 dollár (44,4 millió forint).