Life Kovács Miklós 2023. 11. 14.

A magyar gyárakba is jöhetnek már a robotkutyák

A robotika területén rohamléptekkel történnek a fejlesztések, a négylábú konstrukciók már félelmetesen hatékonyak, ezek tényleg az életünk részei lesznek pár év múlva.

Nem kellett sokáig várni a Boston Dynamics által fejlesztett forradalmi négylábú robot, a Spot klónjaira. Ma már több, főleg kínai cég kínál megszólalásig az amerikai verzióra hasonlító konstrukciót. Ezek pedig nem olcsó koppintások, hanem az alapmodell továbbfejlesztett változatai. 

Az Unitree B2 például futásban és cipekedésben is erős. Hiába nem rendelkezik kerekekkel, de 20 km/órás sebességre képes, amivel kiérdemelte az eddigi leggyorsabb ipari négylábú robot kitüntető címét. Emellett kiváló akadályokon való átkelési képességgel is büszkélkedhet, 45°-os emelkedő, egyenletlen terepviszonyok vagy törmelékek sem jelentenek problémát, és akár 20-25 cm magasságú lépcsőfokokon is gond nélkül közlekedik minden irányba. 

Teljes feltöltéssel több mint 6 órán át képes üzemelni, de ha kell, akkor 15 kilométeren keresztül képes 44 kilogrammnyi terhet szállítani. A nagy terhelhetőség és a –20 ℃ és +55 ℃ közötti üzemhőmérséklet széles alkalmazási lehetőségeket kínál olyan területeken is, mint a villamosenergia-ipar, gépipar, vegyipar, építőipar. Azok számára, akiknek kerekekre van szükségük, a B2 rendelkezik ezzel a lehetőséggel is.

„Ez a robot nemcsak a csúcstechnológia kiemelkedő példája, hanem a jövőbeli élet nélkülözhetetlen része is. Számos területen alkalmazható, például a családi szórakozás, az intelligens asszisztens, az oktatás és képzés, az orvosi ellátás területén” – olvasható a vállalat közleményében.

Ne csodálkozz, ha a jövőben elfut mellett egy robotkutya

Az Unitree B2 segítségével a vállalatok jelentős költségmegtakarítást érhetnek el az ipari folyamatok automatizálásában, növelve ezzel a termelékenységet és csökkentve a hibalehetőségeket. A B2 könnyen integrálható felhőalapú szolgáltatásokkal, lehetővé teszi a távoli vezérlést és monitorozást, valamint az adatok analizálását és optimalizálását. A megoldás veszélyes, sürgős és ismétlődő feladatok hatékony elvégzésére, rendszerek kiépítésére, üzemeltetésére, karbantartására és egyéb munkákra is alkalmas” – mondta Körömi János, az INFUZE Robotics ügyvezető igazgatója.

Az Unitree B2 2024 első negyedévétől Magyarországon is elérhető lesz a cég közép-európai márkaképviseletét ellátó INFUZE Robotics kínálatában.

Forrás: INFUZE Robotics
Kép(ek) forrása: Unitree