Life Kovács Miklós 2023. 11. 15.

A listák élére került a Beatles új-régi dala

A teret és időt torzította némileg a mesterséges intelligencia amikor segített befejezni egy félig kész Beatles számot. A Now And Then című dal azóta a slágerlisták élére került, ami új rekordot jelent.

A dal John Lennon 1970-es években készült otthoni felvételéből származik, és csak az év elején fejezték be a még élő Beatles tagok. 

Now And Then – ami magyarul azt jelenti, hogy időnként/néha-néha – című számot tavaly fejezte be Paul McCartney és Ringo Starr. McCartney a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, „szürreális élmény” volt a régi-új dal befejezése. „Egyszer csak ott volt John hangja, kristálytiszta volt. Elég megható” – mondta a 81 éves zenész. „És mindannyian játszunk rajta, ez egy eredeti Beatles-felvétel. Szerintem izgalmas dolog, hogy 2023-ban még mindig a Beatles zenéjén dolgozunk, és hamarosan megjelenik egy új dal is, amit még nem hallott a közönség.”

Maga a készítés körülményei már előre jelezték a sikert, de a dal talán az előzetes várakozásokon is túltett. A megjelenés után az “Official Singles Chart” slágerlistán a 42. helyen állt, egy hét múlva pedig listavezetővé lépett elő. 

Ez rekord a maga nemében, mivel hatvan év és hat hónap telt el azóta, hogy az együttes először került a brit slágerlisták élére, akkor, 1963 májusában a From Me To You című számmal. Utoljára 1969-ben a The Ballad of John And Yoko volt a listavezető, ami szintén nem most volt, pontosan 54 éve. 

A fiatalabb hallgatók, a streaming szolgáltatást használók között is sikeres a Now And Then, a szám ezen a héten debütált a Streaming Songs listáján, a Billboard rangsorában, és itt is komoly számokat hozott. A Billboard jelentése szerint a november 3. és november 9. közötti időszakban 11 millió streamet gyűjtött össze, 73 ezer fizikai és digitális példányban kelt el, és 2,1 milliós rádiós elérést ért el az Egyesült Államokban a Luminate adatszolgáltató szerint.

Emellett korban is listavezető a Beatles: Paul McCartney 81 éves, Ringo Starr pedig már 83, mostantól az övék a legidősebb listavezető zenekar.

Forrás: hvg
Kép(ek) forrása: Getty Images