Life Kovács Miklós 2023. 11. 15.

Ezért egészséges magunkban tartani a jó titkokat

Érdekes felfedezés derült ki egy új kutatásból, a felmérés eredményei szerint egy viselkedésforma betartása elég lehet ahhoz, hogy energikusabbnak érezzük magunkat.

Mint az Amerikai Pszichológiai Társaság írja, egy új kutatás szerint a közkeletű felfogás ellenére, miszerint a titkolózás árt a pszichiátriai egészségnek, úgy tűnik, hogy a jó hírek titokban tartásának időszakát kihúzva az ember “energikusabbnak és élettel telibbnek” érzi magát.

Az APA Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányt összeállító kutatók még a végére sem értek a munkának, még folyik a titoktartás nettó előnyeinek vizsgálata és elemzése – de amit eddig találtak, az elég meggyőzően hangzik.

A felmérésben résztvevők egyik csoportját arra kérték, hogy végezzenek el egy meglehetősen egyszerű gondolatkísérletet: képzeljék el, hogy megtudnak valami jó hírt, például egy kívánt terhességet vagy munkahelyi előléptetést, majd képzeljék el, hogy nem tudják azt azon nyomban elmondani a társuknak, és ehelyett titkolózniuk kell, amíg mindketten haza nem érnek a munkanap végén – akár azért, hogy meglepjék őket, akár azért, mert valamilyen okból nem tudtak kommunikálni.

Míg a legtöbb résztvevő, aki egy ideig titokban tartotta a jó hírt, arról számolt be, hogy energikusnak és “feldobottnak” érezte magát, azok, akik szándékosan, meglepetésként választották a titoktartást, arról számoltak be, hogy izgatottnak érezték magukat a helyzettől. 

Az emberek néha sokáig készülnek egy pozitív hír, titok felfedésére, ami az egészet még izgalmasabbá teszi. Ez a fajta meglepetés intenzív élmény lehet, de maga az esemény, a közlés hat a legrövidebb ideig az érzelmeinkre. Ha extra időt adunk magunknak -napokat, heteket, vagy akár hosszabb periódust- a meglepődő személy vidám arcának elképzelésére az lehetővé teszi a pillanat hosszabban tartó megélését, még akkor is ha csak a saját gondolatainkban történik. – nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Dr. Michael Slepian. 

Tehát a kutatók szerint legközelebb, amikor jó híreket kapunk, mondjuk nyerünk a lottón pár milliárdot, próbáljuk meg titokban tartani egy ideig. A tudomány szerint meglepően jó hatással lesz a közérzetünkre.

Forrás: APA Journal of Personality and Social Psychology
Kép(ek) forrása: Getty Images