Life Kovács Miklós 2023. 11. 16.

Eltünteti szobánk kínos részleteit a mesterséges intelligencia

Kicsit ijesztő mennyire gyorsan tűnnek fel a mindennapokban a mesterséges intelligencia által alakított, manipulált tartalmak. Most a videóhívások hátterét alakítják át egy szempillantás alatt.

A Microsoft Ignite előadásán szerdán a techóriás bejelentett egy új, apró funkciót, ami nem sok vizet zavar, de mégis mutatja, hogy mennyire életünk része már a gépi tanulással létrehozott technológia. A háttérdekoráló funkció ugyanis nem csinál mást, csak átalakítja a Teams-hívások során a mögöttünk látható hátteret. Nem csupán kicseréli, az már régóta működik, hanem átalakítja, így sokkal hitelesebb a hatás. 

A mesterséges intelligenciát használva generál részleteket, kidekorálja az ablakot, vagy akár kitakarít, ha azt szeretnénk. A Microsoft által kiadott videón látható, ahogy rengeteg utólag generált virtuális tárgyat kever a valós környezethez, fények, növények vagy ünnepi díszek is bekerülhetnek. 

Emellett egy hangszűrő funkció is jön a Teams szolgáltatásához. A Microsoft szerint az MI felismeri az előadó hangját, és ezt izolálva minden más háttérzajt kiszűr, így nem lesz kifogás, hogy autóban ülünk, fúj a szél, részt kell venni a megbeszélésen, mert mindenki érteni fogja, amit mondunk. 

Ezek a látványos funkciók, de akadnak hasznosak is, az MI már jegyzetel helyettünk, és akár leiratot is készít az elhangzottak alapján. A „decorate your background” funkció 2024-től érkezik a Premium-előfizetők számára.

Forrás: TheVerge
Kép(ek) forrása: Getty Images, Microsoft