Life Kovács Miklós 2023. 11. 16.

Megelevenedett csodás fotók mutatják meg Budapest születését

Ebben a rövidfilmben Budapest mesél önmagáról, a születéséről, történetéről, miközben a régi fotók szemünk láttára elevenednek meg.

Az Animatiqua csapata sok ezer archív állóképből készítette Budapest 150. születésnapjára ezt az animációs filmet, amelynek sztoriját Deák Kristóffal együtt írta meg Nyáry Krisztián. Kondacs András rendező felelt a vizuális megvalósításért, Hámori Gabriella pedig a narrátor szerepét vállalta. 

A főváros történetét 1873-tól egészen napjainkig elmesélő film készítését hatalmas kutatómunka előzte meg, hiszen a a Fortepan szabadon használható fényképei mellett rengeteg képet és képeslapot vásároltak meg – többek közt a Szabó Ervin Könyvtártól, a Budapest Történeti Múzeumtól, a Kiscelli Múzeumtól, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumtól –, vagy épp keresték meg az egyes épületek lakóit és tulajdonosait olyan fotók után kutatva, amiket még sosem láthatott a közönség.

A feldolgozott képek körülbelül száz évet ölelnek fel, a 19. század derekától egészen a második világháborúig, de ezzel még nem ér véget a történet. 

„Mivel a stúdió szűkös forrásai végett rengeteg helyszín nem tudott bekerülni, ki viszont semmiképpen sem maradhatnak, ezért Kondacs András, a film rendezője elhatározta, hogy a filmet kibővítik és a készülő hosszabb verziót már filmfesztiválokon indítják angol nyelven.

Nem titkolt céljuk, hogy a magyar mellett a nemzetközi közönség érdeklődését is felkeltsék Budapest múltjának és jelenének gyönyörű épített öröksége iránt. A rendező elmondása szerint mivel erről a gyönyörű városról van szó, ezért itt sem állhatnak meg és egy egész estés filmet is készítenek a magyar fővárosról, aminek a forgatókönyvén már jelenleg is dolgoznak” – olvasható az Animatiqua YouTube-csatornáján.

Forrás: 24.hu, Animatiqua
Kép(ek) forrása: nyitókép: Fortepan/latin