Life Fehér Patrik 2023. 11. 16.

Videójátékon keresztül keres edzőt a focicsapat

Aki konzolon bajnoki címig tudja vezetni futballcsapatát, annak miért ne menne élőben is? Egy fotelszakértő most bizonyíthat, egy igazi focicsapat ugyanis egy videojátékossal bővítené szakmai stábját.

Az utóbbi években az akciót – és nem mellesleg a játékon belüli fizess, hogy nyerj modellt – egyre inkább kihegyező FIFA/EA FC futballjátékok mellett kapott a rivaldafényből a Football Manager is, ahol a játékos tényleg csak menedzserként szól bele csapata életébe, a focisták mozdulatait magát nem irányítja a meccseken.

Az egyre népszerűbbé és ismertebbé váló játék annyira élethűen leképezi a valóságot, hogy több klub a való életben is használja játékosok felfedezésére, fiatal tehetségek keresésére. Így vált világhírűvé Roberto Firmino, akit az előző évtized elején a brazil másodosztályból vittek Németországba, majd Liverpoolba.

Nem csak erre jó a Football Manager: 2022 őszén a francia élvonalban szereplő Reimsnél azt a William Stillt nevezték ki a csapat edzőjének, aki minden szakmai tapasztalatát a virtuális menedzserjátékokban szedte össze.

Still azóta is a csapatot dirigálja, és valami hasonlót szeretnének most megismételni az angol Bromley FC-nél. Az ötödosztályú klub összefogott az Xboxszal és a Football Managerrel, hogy együtt keressenek egy videójátékost a szakmai stábjukba, aki elsősorban az egyesület taktikai segédedzője lesz, és szorosan együtt dolgozik majd a vezetőedzővel.

Ehhez az ezzel a címmel immár 20 éve futó játék legújabb kiadásában, a Football Manager 24-ben első körben bajnoki címet kell szerezni valamelyik csapattal. Ha ez összejön, a jelentkezőknek egy egyperces videóban meg kell indokolniuk, hogy miért ők lennének az alkalmas szakemberek. A kiválasztás utolsó köre egy személyes interjú a Bromley FC fejeseivel, ezt követően pedig már munkába is állhat a szerencsés, akinek kiválasztásáról egy háromrészes dokumentumfilm is készül.

Bevallom, jómagam is nagy FM-rajongó vagyok: pár bajnoki címet én is összehoztam már az elmúlt években egy korábbi kiadáson játszva, azonban belőlem nem lehet taktikai szakember (és valószínűleg belőled sem, kedves Olvasó), mert nem Nagy-Britannia és Észak-Írország területén élek – ez ugyanis szintén feltétele a játéknak.

Forrás: Bromley FC
Kép(ek) forrása: Getty Images