Life Fehér Patrik 2023. 11. 20.

Mutatjuk, hol élnek a legtovább a férfiak

A férfiak átlagosan rövidebb ideig élnek, mint a nők, a különbség években mérhető. Elmondjuk, mi ennek az oka, és azt is megmutatjuk, hol élnek a legtovább az erősebbik nem képviselői.

A várható élettartam fogalma viszonylag ismert, pontos jelentésével azonban nem feltétlenül vagyunk tisztában. A mellé tett érték mindig azt jelzi, hogy az abban az adott évben születő emberek várhatóan milyen hosszú ideig élnek. 2021-es adatok szerint Magyarországon például a férfiak várható élettartama 71,1 év, míg a nőké 78 év. Mivel világszerte folyamatosan növekvő trendnek lehetünk szemtanúi ezen a téren, kijelenthető, hogy nekem, mint az előző évezred szülöttének, a várható élettartamom biztosan rövidebb.

A szám az éppen aktuális halálozási adatokon felül latba veszi többek között az egészségügy, illetve az általános környezeti állapotokat is, például a légszennyezettséget.

Látszik a magyar adatoknál a férfiak és a nők közötti jelentős különbség. Ez nem egyedi eset, világszerte jellemző ez a trend: egyes helyeken akár 8 évvel is tovább élhetnek a szebbik nem képviselői átlagosan. Tudósok szerint az okok nem feltétlenül a biológiai eltérésben keresendőek, sokkal inkább viselkedésalapúak. A férfiak általában kevesebbet foglalkoznak a testükkel, nem vigyáznak annyira magukra, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is nagyobb arányban jelenik meg náluk. Emellett jobban idegenkednek az orvosi vizsgálatoktól is.

Mutatjuk, hol élnek a legtovább a férfiak

A férfiak kilátásai a legfrissebb, 2021-es adatok szerint Hongkongban a legjobbak 83,2 évvel. Szorosan mögöttük a másik kínai különleges közigazgatási terület, Makaó következik 82,8 évvel. A dobogó legalsó fokára Svájc állhat fel (81,9 év), de még Izland, Norvégia, Japán, Svédország, Ausztrália és Szingapúr is azon országok közé tartozik, ahol a férfiak várható átlagélettartama meghaladja a 81 évet.

Ünnepeld velünk a fiúkat, férfiakat! Játssz velünk és tiéd lehet a férfias ajándékokkal teli értékes ajándékdobozunk a nemzetközi férfinap alkalmából! Részletek az alábbi cikkben:

Forrás: worlddata.info
Kép(ek) forrása: Getty Images