Life Fehér Patrik 2023. 11. 20.

Üzenetet küldhetsz az űrbe a NASA-val

700 ezren már jelentkeztek, de van még hely az üzeneteknek, melyeket a NASA egészen a Jupiterig juttat.

2024 októberében a floridai Kennedy Űrközpontból indítja az Europa Clipper nevű műholdat a NASA a Jupiter, illetve annak holdja, az Europa felé. Az űreszköz 2,9 milliárd kilométert tesz majd meg, mire a célállomáshoz érkezik.

Visz azonban egy  olyan szállítmányt, amely akár neked is fontos lehet, kedves Olvasó, ugyanis a NASA üzeneteket is továbbít az űrbe. Elsősorban nevek lesznek, igaz, ezekből lesz – jelen állás szerint – több mint 700 ezer. Ezen felül egy amerikai költő, Laureate Ada Limón “In Praise of Mystery: A Poem for Europa” című, a bolygóhoz írt versét küldik el.

Az üzeneteket 2023 utolsó napjáig gyűjtik majd, a neveket, illetve a verset egy mikrochipre gravírozva juttatják el a Naprendszer legnagyobb bolygójának vonzáskörzetébe. Igencsak apró betűmérettel írják majd a neveket, a sorok 75 nanométer vastagok/vékonyak lesznek – ez kisebb, mint a hajszál ezredrésze.

Maga az Europa Clipper egyébként még 800 millió kilométert megtesz majd a küldetése során, ezalatt pedig műszerei adatokat gyűjtenek a jeges hold felszín alatti óceánjairól, valamint atmoszférájáról, hogy megbizonyosodjanak arról, életre alkalmas lehet-e az égitest.

A Message in a Bottle (Üzenet a palackban) néven futó programra itt lehet jelentkezni egy egyszerű űrlap kitöltésével.

Forrás: NASA