Life Kovács Miklós 2023. 11. 21.

Friss kutatás mutatja, mit kell okolni, ha vörösbor miatt fáj a fejünk

Nagyon fontos kutatási eredmény futott be, ami alátámasztja a tapasztalati úton szerzett tudást: a vörösbor nem csak alkoholtartalma miatt okozhat fejfájást.

Aki töltött már egy-két estét különféle borok társaságában, az valószínűleg felfedezte, hogy a vörösbor jobban terheli a fejünket, mint a fehér, és ehhez még a másnapot sem kell megvárni. A vörösbor agyfacsaró tulajdonságáról szerzett kollektív  tudásunkat most komoly kutatás támasztja alá. A tudósok igazolták, hogy a vörösbor fogyasztását követő fejfájás kialakulásában a fenolos flavonoidok lehetnek felelősek.

Ez az összetevő főleg a vörösborokban található meg, a fehérborokban alacsonyabb az arányuk, ezért lehetséges, hogy előbbitől alakul ki a kellemetlen fejfájás, akár a másnap eljövetele előtt. 

A Guardian cikke szerint ez a fejfájás nem egyenlő a másnapossággal. Utóbbit más anyagok okozzák, de a borozás még aznap este büntethet, főleg a vizsgált vörösborok. Az arra érzékenyeknél már pár pohár elfogyasztása után jelentkezhet a fájdalom. 

Beüt a fejfájás még aznap este? Mindenről a flavonoidok tehetnek!

Beüt a fejfájás még aznap este? Mindenről a flavonoidok tehetnek!

Az amerikai kutatók a Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmányukban a szőlőmagból és a szőlő héjából származó flavonoidokra összpontosítottak, amelyek hozzájárulnak a vörösbor színéhez, ízéhez. A flavonoidok szintje tízszer magasabb lehet a vörösborokban, mint a fehérekben, így ezek a borok a legalkalmasabbak arra, hogy azonnali fejfájást okozzanak.

Borozás közben zseniális szervezetünk, főleg a májunk az alkoholt két lépésben acetáttá bontja. Az elsőben az etanol formájában lévő alkohol acetaldehiddé alakul át. A második az acetaldehidet acetáttá alakítja. A májban található specifikus enzimek felelősek mindezért, de munkájukba alaposan belerondít a vörösbor. Egyik vegyülete ugyanis képes meggátolni ezt a második lépést. A kvercetin nevű flavonoid, amit korábban P-vitaminnak is neveztek megakasztja a folyamatot, és így a félkész, még mérgező acetaldehid kerül a vérbe. 

Így ez gyorsan hozza el az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásait: kínzó fejfájást, hányingert, arcpírt és izzadást.

A kutatók viszont azt nem tudták megfejteni miért lehet nagyon eltérő ez a hatás egyénenként: lehet, hogy enzimjeik könnyebben blokkolhatóak vagy egyszerűen csak fogékonyabbak a mérgező acetaldehidre. A kvercetin jelenléte és mennyisége a borokban is teljesen eltérő, még a vörösborok között is nagy különbségek lehetnek. Ezért egyéni viszonyunkat a vörösborral csak saját, empirikus kutatás során tudjuk kialakítani: ha egyes fajtáktól fáj a fejünk, azokat inkább kerüljük, de még jobb ötlet a visszafogott, még biztosan fejfájásmentes mennyiségű fogyasztás.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images