Life Kovács Miklós 2023. 11. 22.

Innen van a Nokia-telefonok legendás csengőhangja

A Nokia-telefonok híres csengőhangja, a Nokia Tune egy klasszikus gitárkompozíció, Francisco Tárrega "Gran Vals" című művének egy részlete.

A dallam megszületése a XX. század elejére tehető, és többek között ez is szerepet játszott a választásban a szerzői jogok elévülése miatt. Amikor a Nokia vezetői a csengőhangok dallamáról döntöttek, akkor a spanyol zeneszerző már 84 éve halott volt, így lejárt a 70 évig tartó, felhasználást korlátozó szerzőijog-védelem. 

A Nokia Tune (Nokia-dallam) először 1994-ben jelent meg a Nokia 2100 mobiltelefonon “Type 7” elnevezéssel, és azóta az egyik legismertebb csengőhanggá vált a világon.

A Nokia Tune sikere részben annak köszönhető, hogy ez volt az egyik első olyan csengőhang, amely egy valós hangszer felvételét használta, és nem csupán egyszerű elektronikus hangokat. Ez a dallam gyorsan összekapcsolódott a Nokia branddel, és a mobiltelefonok korai napjaira emlékeztet. Az évek során a Nokia több változatot is készített ebből a dallamból, hogy illeszkedjen a különböző telefonok és technológiák fejlődéséhez.

Azok, akik több generáción át a Nokia készülékek valamelyikét birtokolták, észrevehették, hogy a dallamot többször frissítették. Az első polifonikus MIDI-változatot Ian Livingstone zeneszerző készítette. Ez a verzió a kizárólag a dél-koreai piacra szánt Nokia 8877 és Nokia 8887 készülékeken volt megtalálható, mindkettő 2001-ben került forgalomba. A 2004-es Nokia 9500 Communicator volt az első olyan készülék, amely valós hangon rögzített zongoraváltozatot használt, míg a gitáralapú változat a Nokia 2008-as N78-as készülékén hallható.

2009-ben, amikor a Nokia még csúcson volt, arról számoltak be, hogy a dallamot naponta mintegy 1,8 milliárdszor hallották világszerte, másodpercenként körülbelül 20 000-szer.

Forrás: TheVerge
Kép(ek) forrása: nyitókép: frkotou - Pixabay