Life Kovács Miklós 2023. 11. 23.

Elszabadulhatnak a kokainbáró elhagyott vízilovai

Kolumbiában egyre növekvő problémát jelent a vízilovak szaporodása, amit Pablo Escobarnak és a helyi hatóság laza hozzáállásának köszönhet az ország.

Pablo Escobar, a hírhedt kolumbiai drogbáró nem csak a szervezett bűnözés világát alakította át gyökeresen, és okozott megannyi problémát. Megalomániája egy rendkívül egyedi és meglepő ökológiai gondot is okozott, az általa Dél-Amerikába behurcolt nílusi vízilovak a drogbáró halála után magukra hagyva szaporodni kezdtek. Ezek az állatok ma komoly gondot jelentenek Kolumbiában.

Escobar a 80-as években négy vízilovat vitetett az országba, amelyek azóta jelentősen elszaporodtak. A mai Kolumbia teljes vízilóállománya ezen négy példánytól származik. A faj nem őshonos Dél-Amerikában, ezért az ökológiai egyensúly megzavarásával fenyegetnek.

1993-ban ölték meg a drogkereskedéssel hihetetlen vagyont felhalmozó Pablo Escobart, akit a helyiek között még sokan ma is egyfajta legendaként tisztelnek. (Fotó: Kaveh Kazemi/Getty Images)

Miután Escobart kiiktatták, a kolumbiai hatóságok úgy vélték, az idegen környezetben az állatok hamar elpusztulnak majd, így nem lesz velük probléma. De óriásit  tévedtek, az állatok vígan szaporodni kezdtek. Hogy mennyien vannak, arról nincs pontos adat, a legtöbb helyi újság 70 darabot említ, de van, ahol 130 állatról írnak, szakértők szerint ha nem tesznek lépéseket a populáció korlátozására, a számuk nyolc éven belül elérheti a 400-at is. 

Ezek a vízilovak nemcsak az ökoszisztémára jelentenek fenyegetést, hanem a közlekedésbiztonságra is. A szabadon kószáló állatok már okoztak súlyos baleseteket Kolumbiában, így a helyzet megoldása érdekében a kolumbiai hatóságok további intézkedéseket is fontolgatnak. 

Három lépésben számolják fel az invazív állományt: sterilizálással, áttelepítéssel és elaltatással. Ezt könnyebb leírni, mint véghezvinni, a sterilizálás sem egyszerű ilyen állatok esetén. Első körben be kell őket cserkészni a vadonban, majd altatólövedékkel elbódítani. Egy találat nem biztos hogy elég a célhoz, mivel a víziló bőre jó öt centiméter vastag, ezt kell megfelelő erővel átütni a hatáshoz. 

Mivel 1500-1800 kilogrammos állatokról van szó, ezért a műveletet helyben kell végrehajtani, ami szintén tovább nehezíti a küldetést, hisz a vízilovak nevükhöz híven egész nap a vízben vannak, jobbára éjszaka jönnek ki a partra. Egy ilyen sterilizációs procedúra összköltsége majdnem 3,5 millió forintnak megfelelő összeg, és jelentős kockázatoknak teszi ki a vízilovakat és természetesen az orvosi személyzetet is.

Évek óta felröppennek a hírek, hogy most már tényleg lesz elég erőforrás és akarat ehhez az erőt próbáló feladathoz. Az biztos, hogy amíg az állatok háborítatlanul élhetnek, addig egyre gyorsuló ütemben fognak szaporodni. “Nyilvánvaló, hogy nem hagyhatjuk, hogy ezek a vízilovak folyamatosan szaporodjanak, pedig ezt fogják tenni, hiszen a paradicsomban vannak” – mondta a Guardiannek Enrique Zerda Ordóñez, a Kolumbiai Nemzeti Egyetem biológusa. “Mindig lesz vizük, annyi növény, amennyit csak meg akarnak enni, és bármikor kicammoghatnak a folyóból, hogy legeljenek kicsit a tehenekkel.”

Forrás: Smithsonian Magazine
Kép(ek) forrása: Getty Images