Life Fehér Patrik 2023. 11. 24.

Fából építenek energiatermelő toronyházat

A 153 lakásos ingatlannál a csúcsra járatták a fenntarthatóságot: szerkezetének nagy része fából készül, és több energiát termel, mint amennyit összesen elhasznál.

Különleges épülettel bővül a közeljövőben Amszterdam egyik külső negyede. A Nachteiland (éjszakai sziget) névre hallgató 22 emeletes, 70 méter magas ingatlan 153 lakásnak ad majd helyet, ez azonban szinte mellékes információ jelen esetben.

Fából építenek energiatermelő toronyházat

 

A világhírű MVRDV, valamint a Space Encounters építészirodák által megálmodott épület 3-6 emeletes, különböző méretű és belmagasságú blokkok együtteséből áll össze. Ezek amellett, hogy a különböző hátterű közösségek együttélését szimbolizálják, praktikusak is: az átlagnál kétszer magasabb szinteken kávézók, kisebb boltok kaphatnak helyet.

Fából építenek energiatermelő toronyházat

Az épület nagy alapkiterjedésű lesz, tagoltsága pedig lehetővé teszi, hogy nagy felületen telepítsenek rá/mellé növényeket, illetve napelemeket. Ezek egyfelől a levegőt tisztítják, másrészt hozzájárulnak a fenntarthatósághoz. Napjaink új épületeinek nagy hányadán találkozhatunk is ezen megoldásokkal, azonban a Nachteiland tervezésénél eddig is továbbmentek: a homlokzat is energiát termel, köszönhetően az integrált fotovoltatikus elemeknek.

Fából építenek energiatermelő toronyházat

Mindent egybevéve a toronyház gyakorlatilag egy minierőmű is: éves szinten 3,03 kWh-val több energiát termel négyzetméterenként, mint amennyit fogyaszt, ráadásul ezt a Nap erejének köszönheti. Tény, hogy ez az energiamennyiség csekély, egy 60 négyzetméteres lakás például 3-4-szer tudna ebből feltölteni egy átlagos villanyautót egy évben, de több, mint a semmi.

Fából építenek energiatermelő toronyházat Fából építenek energiatermelő toronyházat

A fenntarthatóságra való törekvés eredménye az épület fából készült szerkezete, melyet csak néhány ponton erősít beton. A teljes ingatlan építőanyagának 61 százaléka bioalapú, további 13 százaléka pedig újrahasznosított.

Forrás: MVRDV
Kép(ek) forrása: Proloog