Life Kovács Miklós 2023. 11. 27.

Az igazán penge bringásoknak szól ez a hiperdrága, pillekönnyű kulacstartó

Mindent tökéletesre lehet fejleszteni, még az olyan egyszerű, jelentéktelennek tűnő alkatrészeket is, mint a kulacstartó a kerékpáron.

Ha valaki a legjobbak között akar a legjobb lenni, akkor a milliméterek, a tizedmásodpercek, a grammok döntenek. A kiélezett küzdelem minden sportágban jelen van, a kerékpárok területén egy-egy szinte láthatatlan újítás, fejlesztés jelentheti azt a pár centit, amivel sikerül elsőnek belökni a bringát a célvonalon. 

Mégis, az Alptitude 3D-nyomtatott titánból készült kulacstartója kicsit olyan, mintha AK-47-essel vadásznánk szúnyogra. Egyfajta túlzás, az elszabadult mérnöki kreativitás csodás, de nehezen igazolható terméke. Az amúgy kellemesen csengő nevű Superleggero TI speciális technológiával készült. A 3D-nyomtatást itt egy lézer végzi, ami rétegről rétegre olvasztja meg a fémport a megadott forma szerint. Így készült a képeken látható kulacstartó ketrec, ami némi homokfújás után matt ezüst fényezést kapott. 

Az igazán penge bringásoknak szól ez a hiperdrága pillekönnyű kulacstartó

Tömege csupán 14,7 gramm, ami rekordérték, a legtöbb hasonló, versenyzésre tervezett darab tömege 20-50 gramm között mozog. A cég páros csomagban kínálja ezt a különlegességet, 99 csomag készül. Mindegyik fadobozban és egy karbonszálas műanyagból készült, számozott plakettel érkezik. Ezen már érezhető, hogy nem valódi versenyzésre szánt eszköz, inkább egy gyűjtői darab, vagy exhibicionista bringásoknak, villantásra való kiegészítő a Superleggero TI, amit 380 euróért, vagyis 130 ezer forintért adnak.

Forrás: BikeRumor
Kép(ek) forrása: Alptitude Bike Components