Life Kovács Miklós 2023. 12. 04.

30 felett öregnek érzed magad, ha megtudod mi 2023 szava

Jól megy a csevegés vagy flörtölés a randira való bemelegítés során? Ha igen, akkor lehet, hogy benned van a "rizz", még ha nem is tudtál róla.

Az év oxfordi szava lett a rizz, ami internetes szlengszótár szerint a romantikus vonzerőre vagy bájra utal, és leginkább a fiatalok használják. Ez volt az egyik a nyolc szó közül, amelyeket a 2023-as év hangulatát vagy gondjait tükröző szavak közül kiválasztott az Oxford University Press (OUP), az Oxford Szótár kiadója.

A listát nyilvános szavazással szűkítették le, mielőtt az Oxford lexikográfusai meghozták a végső döntést. Aki a kétezres évek előtt látta meg a napvilágot, az vélhetően értetlenül tárja szét a kezét a szó hallatán, ami nem véletlen: ez a kifejezés a Z generáció szava, tömegesen használják az interneten, a TikTok-on a “rizz” hashtaget több milliárdszor nézték meg.

Az Oxford English Dictionary meghatározása szerint a rizz „stílus, báj vagy vonzerő, valamint a romantikus vagy szexuális partner vonzására való képesség”.

A szakértők úgy sejtik, hogy a kifejezés a “karizma” szó rövidített formája lehet. Furcsa, de talán még mindig jobb, mint a tavalyi egyik kiemelt szó, a “goblinmód”.  A kifejezésre 2022-ben több mint háromszázezren szavaztak, 93 százalékkal nyert. Jelentése az oxfordi meghatározás szerint: “olyan viselkedés, amely szégyentelen öntörvényűségből, lustaságból, ápolatlanságból vagy kapzsiságból áll, és jellemzően elutasítja a társadalmi normákat vagy elvárásokat”.