Life Fehér Patrik 2023. 12. 05.

Csodájára járnak a pályaudvar karácsonyfájának

Lenyűgöző lett az egyik londoni pályaudvar karácsonyfája. A látványosságra bárki felmehet, sőt, még be is lehet ülni alá.

Az Egyesült Királyság 12. legforgalmasabb vonatpályaudvara a londoni St. Pancras, évente közel 19 millióan fordulnak meg a peronok környékén. Természetesen az ünnepekhez közeledve kicsinosították az alapvetően is igen hangulatos forgalmi csomópontot, fenyőfájuk híre azonban túlnőtt Londonon.

Csodájára járnak a pályaudvar karácsonyfájának

A 12 méter magas fa szemmel láthatóan nem fenyő, titka csak közelről derül ki. Valójában a több mint 225 éves múltra visszatekintő Hatchards könyvkereskedő alkotása, mely gyakorlatilag az olvasást ünnepli. A csigalépcsőn bárki által megmászható torony 270 könyvespolcból és több mint 3800 kézzel festett könyvből áll, melyek közül némelyik még világít is, mint a karácsonyfán az izzók.

Csodájára járnak a pályaudvar karácsonyfájának

A festett kötetek között olyan klasszikusok is fellelhetőek, mint Charles Dickens Karácsonyi éneke, vagy C. S. Lewistól Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény.

Csodájára járnak a pályaudvar karácsonyfájának

A Hatchards közösségi médiás felmérései szerint a fiatalok olvasási kedvét 25 százalékkal megdobta a különleges karácsonyfa, melynek aljában akár le is huppanhatnak az utazók vonatuk indulása előtt, és zavartalanul olvashatnak. A St. Pancras vasútállomás egyébként évről évre együttműködik egy külső partnerrel, akikre rábízzák a faállítást – az biztos, hogy az idei kiadás hosszú évekig etalonnak számít majd.

Kép(ek) forrása: Leon Neal/Getty Images