Life Kovács Miklós 2023. 12. 06.

A világ legjobb panorámáját kínálja ez a nyilvános WC

Norvégia látványos turistaútjain szinte bárhol érdemes megállni, és elidőzve bámulni a zord, mégis fenséges tájat. A fjordok, a tenger hullámai megunhatatlanok, télen pedig a sarki fényt, nyáron a fehér éjszakákat lehet vadászni a messzi északon. 

A norvégok pedig megadják a módját, ezek az útvonalak rendkívüli figyelemmel karbantartott, ápolt és fejlesztett turisztikai létesítmények. Innen nézve már az is nagy szó, hogy tisztességes, használható, ingyenes nyilvános WC-t telepítettek a gyéren lakott területre, de a norvégok ezt sem intézték el egy konténerrel. 

A világ legjobb panorámáját kínálja ez a nyilvános WC

A táj megcsúfolása lenne egy konténerbudi, ők inkább beleadtak apait-anyait, hogy összehozzák a világ egyik legjobb kilátásával büszkélkedő illemhelyet. Uredplassen az Fv17-es, part mentén futó 630 kilométeres útszakasz egyik pihenőhelye, ide építették a rendhagyó nyilvános WC-t. Az épület minimalista, betonból és üvegből, mégis beleillik a környezetbe, formája a tenger hullámait idézi, éjjel pedig látványos fényekkel világítják meg. 

A világ legjobb panorámáját kínálja ez a nyilvános WC

II. világháborúhoz köthető emléke is van a helynek, itt ugyanis egy emlékhelyet alakítottak ki a norvég Uredd tengeralattjáró legénysége előtt tisztelegve. A magyarul “rettenthetetlen” nevű tengeralattjárót a háború alatt 1943-ban aknára futva süllyedt el, 42 tengerész lelte halálát a norvég partoknál. 

Forrás: Atlas Obscura
Kép(ek) forrása: Kåre Eggesvik / moldjord.no, Statens vegvesen, Steinar Skaar