Life Baka Gábor 2023. 12. 08.

Vulkanológusok jöttek rá, mitől lesz finomabb a kávé

Véletlenül botlottak a témába, de ha már megvolt, egy amerikai kutatócsoport megvizsgálta, hogyan érdemes darálni a kávét a legjobb eredmény érdekében.

Az Oregoni Egyetem (USA, Oregon állam) vegyészei és vulkanológusai csak egy szokásos kávézásra futottak össze, ám egy elejtett megjegyzésből egy teljes projekt lett.

A Matter című tudományos folyóiratban publikált tanulmányban – melyet a New York Times szúrt ki és szemlézett – az eredményt is elárulták: úgy vélik, a finom, jobb minőségű frissítő ital egyik kulcsa a megfelelő darálás.

A sztori szerint a kutatók egyike, Christopher Hendon kávédarálás közben arra panaszkodott, hogy a statikus elektromosság miatt a kávészemek, babdarabok összetapadnak, ami megütötte a vulkanológus Josh Méndez Harper fülét, ugyanis a tűzhányókból kilövellő hamuban igen hasonló jelenséget tapasztaltak.

Illusztráció (Getty Images)

Illusztráció (Getty Images)

A jelenség, azaz hogy a kávédarálásnál a súrlódás következtében statikus elektromosság termelődik, rég ismert, ahogy azt is megfigyelték, hogy a világosabb pörkölésű, azaz több nedvességet tartalmazó kávéknál kevésbé hangsúlyos ez. A kutatók az ötletelés-kísérletezés során rájöttek, hogyan lehet mindezt megelőzni. A tudócsoport megoldása egyszerűségében zseniális: darálás előtt egy kis mennyiségű vizet kell önteni a kávészemek mellé.

A nedves babok a darálás közben nem tapadnak egymáshoz vagy az eszköz falához, az őrlemény sem csomósodik össze, így a sokkal egyenletesebb, homogénebb lesz a végeredmény, melyet főzésnél alaposabban át tud járni a víz, aminek köszönhetően jobb, gazdagabb lesz az aroma. A módszerrel kb. 10 százalékkal intenzívebb az íz, azaz elég kevesebb kávét használni. „Több kávét lehet kihozni a kávéból” – summázott a már említett Hendon.

Ha otthon szoktunk darálni, érdemes kipróbálni!

Kép(ek) forrása: Getty Images