Life Kovács Miklós 2023. 12. 13.

Zavart keltő napkitörések jöhetnek 2024 elején

2024 elején tetőzhet az aktuális 25. napciklus, ami geomágneses viharokat, heves napkitöréseket okozhat a jelenséget vizsgáló tudósok szerint.

A naptevékenységek intenzitása ciklikusan változik, egy periódus tizenegy évig tart, intenzitását a napfoltok és a napkitörések száma határozza meg. A napfoltok számának emelkedése jelzi a csillag aktivitásának növekedését, és ezzel együtt egyre több napkitörésre lehet számítani. 

Jelenleg a 25. ciklus tart, amit előzetesen az átlagosnál gyengébbnek jósoltak, de egy új kutatás szerint a 2024-es év ennek ellenére erőteljes naptevékenységeket hozhat. A jelenségre az indiai IISER Kolkata Űrtudományi Kiválósági Központ kutatói figyeltek fel, eredményeiket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos folyóiratban közölték. 

A kutatók összefüggést fedeztek fel a Nap mágneses tere és a napciklus között, ennek alapján jósolnak erős naptevékenységeket 2024-re.

Ha a számításaik pontosak, akkor erősíti a feltételezést, miszerint a napfoltok a naptevékenységek kiváltó okainak tekinthetőek, nem pedig eredményüknek.

A naptevékenységgel kapcsolatban felhívták a figyelmet, hogy a kitörések hatással lehetnek a Föld magnetoszférájára, az ionoszférára és a felső légkörre, valamint zavarhatják a rádiókommunikációt és a GPS-rendszereket is.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Getty Images/remotevfx