Life Fehér Patrik 2023. 12. 14.

Pazar égi látványosságban lesz részünk ma este

Ha van este, amikor érdemes lesz az éjszakai eget kémlelni 2023-ban, az a mai lesz: óránként akár 120 hullócsillagot is lehet majd látni!

Elképesztő égi, légköri jelenségekben volt idén részünk, azonban a pont csak most kerül fel az i-re. December 14-én ugyanis megérkezik a Geminidák meteorraj, mely az év várhatóan leglátványosabb hullócsillag-záporát produkálja majd. A csütörtök esti órákban óránként akár 120 hullócsillagot is meg lehet számolni a Svábhegyi Csillagvizsgáló tájékoztatása szerint, azaz átlagosan félpercenként láthatunk egyet.

Mint írják, ugyan szórványos meteorok mindig láthatók, de az év egyes napjain Földünk porfelhőkkel találkozik, melyek látványos meteorrajokat, csillaghullást okoznak. A legismertebb, de nem a leggazdagabb közülük az augusztusi Perseidák. A Geminidák ilyen szempontból igazi kakukktojás, mert a meteorraj hullócsillagai kivételes esetben nem üstökösből, hanem egy földsúroló kisbolygóból származnak.

A meteorraj szülőobjektuma az 1983-ban megtalált (3200) Phaethon, egy öt és fél kilométer átmérőjű földsúroló aszteroida. Különlegessége abban rejlik, hogy kisbolygó létére üstökösszerű tulajdonságokat is mutat. Pályáján a Naphoz közeledve extrém módon felfényesedik és csóvát ereszt, közben mintegy “kipöfögi” magából a Geminidák-meteorrajt, ami óránként százhúsz hullócsillagot produkál majd december közepén – olvasható az összegzésben.

Srí Lankán már lehetett látni az idei Geminidákat (Kép: Thilina Kaluthotage/NurPhoto via Getty Images)

Srí Lankán már lehetett látni az idei Geminidákat (Kép: Thilina Kaluthotage/NurPhoto via Getty Images)

A kutatók feltételezése szerint amint a (3200) Phaethon megközelíti a Napot, annak hője extrém módon felhevíti a felszínét, ami a földi kiszáradt tómedrek sárrepedéseihez hasonló jelenséggel jár. Ilyenkor a felrepedt kőzetdarabok elhagyhatják a felszínt, csóvát alkothatnak, és táplálhatják a Geminidák-rajt – írják.

A tájékoztatás szerint a Geminidák meteorraj megfigyelésére legalkalmasabb időpont ebben az évben csütörtökön az esti órákban lesz. Ekkor már felkel a raj radiánsa, az a pont, ahonnan a meteorok égi pályája kiindulni látszik. Az előrejelzések szerint a legnagyobb aktivitás a kora esti órákban lesz, 20 óra körül, a radiáns pedig hajnal 2 óra körül delel. Emellett azért érdemes éjfél után is kimenni az égbolt alá a meteorvadászatra, ugyanis hajnalban fordul úgy a Föld, hogy “szemből” kapja a meteorokat, ezáltal minden porszemcsével frontálisan ütközik, nagyobb relatív sebességgel.

Ezen az estén a Hold vékony, fiatal sarlója hamar lenyugszik este, így nem okoz jelentős háttérfényt az éjszaka során. Ettől függetlenül, aki sok hullócsillagot szeretne látni, annak ajánlatos minél messzebb mennie a városoktól. Érdemes olyan terepet választani, ahonnan az égbolt minél nagyobb része zavartalanul látható. A teendő mindössze annyi, hogy egy sötét, a városi fényektől mentes területet kell keresni – ilyen Budapesten például a Normafa, vagy a Hármashatár-hegy – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI, Svábhegyi Csillagvizsgáló
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Costfoto/NurPhoto via Getty Images