Life Kovács Miklós 2023. 12. 18.

Gigabirtokot vesz a Facebook-vezér, bunkere is lesz

Mark Zuckerberg minden idők egyik legnagyobb magánépítkezését finanszírozza Hawaii egyik szigetén, gyakorlatilag saját birodalmat épít a mesebeli helyen.

Mark Zuckerberg rosszabb napjain csak a világ második leggazdagabb embere, de ezért nem sírja tele a párnát. Fölös energiáit egy gigantikus birtoképítésbe öli. Tudjátok, olyanba, mint amit mi számítógépen játszottunk, városépítős program, csak a valóságban. Az általa elképzelt helyen ugyanis két villa mellett egy komplett falu kap helyet, valamint egy kosárlabdapálya méretű bunker is. 

Ennek költsége tokkal-vonóval 270 millió dollár, vagyis bő 95 milliárd forint. 

A helyszín pedig meseszép, Kauain, a Hawaii-szigetek nyolc nagy szigetének egyikén valósul meg a projekt, amihez csak a földvásárlás 170 millió dollárba került. Ezekkel a számokkal ez lesz minden idők egyik legdrágább, legnagyobb, magánszemély számára kivitelezett ingatlanfejlesztése. 

Zuckerberg a Meta cégcsoport vezetésével járó fáradalmakat a világ egyik legnagyobb magánbirtokán piheni ki. (Fotó - Aurelien Meunier/Getty Images)

Zuckerberg a Meta cégcsoport vezetésével járó fáradalmakat a világ egyik legnagyobb magánbirtokán piheni ki. (Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images)

A Wired birtokába jutott dokumentumok szerint a projektről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A két kúria összesen 57 ezer (vagy még több) négyzetméteres lesz, és 30 hálószobát, 30 fürdőszobát, konferenciatermeket, üzemi konyhát és több liftet is tartalmaz majd.

Ami irigylésre méltó, az viszont már inkább aggasztó, hogy ezen felül mit tervez ide az internetet uraló szoftverek atyja. A két házat ugyanis egy alagút és egy 5000 négyzetméteres óvóhely köti majd össze. Ebben a kiszivárgott, nem megerősített információk szerint lesz lakótér, egy könyvtár, ahol el lehet ütni az időt, amíg odafenn tombol a pokol, egy menekülőút a gyors kijutáshoz, valamint hangszigetelt, bombabiztos, fémből és betonból készült bejáratok. A Wired szerint az egész birtok önellátó lesz élelem és víz tekintetében. 

Paradicsomi hely, tökéletes biztonság, 1400 hektárnyi játszótér, itt nem fognak lesifotók készülni

Paradicsomi hely, tökéletes biztonság, 1400 hektárnyi játszótér, itt nem fognak lesifotók készülni

Itt tehát tényleg arról van szó, hogy hosszabb időt is ki lehet húzni a paradicsomi környezetben anélkül, hogy a a birtoklakóknak ki kelljen lépnie a civilizációba. Az 1400 hektáros területen amúgy lesznek vendégházak, edzőterem, szauna, több úszómedence, jakuzzi és egy teniszpálya is.

De mi van ha jönnek a lesifotósok? Elszabadul egy Facebook-csoportokért rajongó horda? Nos, erre is van forgatókönyv, az egész birtokot magas kerítés választja el a külvilágtól, őrbódékkal, állandó járőrszolgálattal, high-tech kamerás megfigyelőrendszerrel. 

Így nem kopogtathatnak Zuckerberg ablakán őrült rajongók, őket a biztonsági emberek pattintják le első körben. Az évek óta épülő birtokkal kapcsolatban azonban minden bizalmas, az építkezésen dolgozókat szigorú titoktartási szerződés köti, aki innen képet tölt fel a közösségi oldalakra, az azonnal szedheti a sátorfáját.