Life Kovács Miklós 2023. 12. 19.

A benned élő gyerek rajongani fog ezért a 14 kilométeres szánkópályáért

Alföldi gyerekként nekünk téli szórakozásként (míg volt némi hó) a legközelebbi töltésoldalon való lecsúszás jutott, a sílécekre pedig úgy néztünk, mint busmanok a kólásüvegre. Így a magas hegyek téli szórakozása, a nagybetűs síelés ma már egyre inkább beutalónak tűnik a legközelebbi sürgősségi osztályra, de most úgy tűnik, megtaláltam a célt. Szánkóval 2000 méterre! 

Az osztrákok szerencsére gondoltak az olyan kétbalkezes arcokra is mint én, akik azért szeretnék a havas szórakozást, de léceket nem szívesen kötöznek a lábukra. Nekünk csinálták meg Brambergben a világ egyik legjobb szánkópályáját.

A pálya 2120 méteres magasságból indul és 1300 méter a szintkülönbsége. Szerencsére ide nem kell felsétálni, a csúcs az úgynevezett Smaragdbahn felvonóval közelíthető meg. Innen az ereszkedés 14 kilométeren keresztül történik, és technikai tudástól, vakmerőségtől függően 30-50 percig tart. 

A csúszáshoz bármi használható, ami siklik – a színes kínálat a versenyszánkótól a kényelmes kétszemélyes szánkón át egészen a bobszánkóig terjed. Ráadásul nem kell félni a korai sötétedéstől,  a szánkópályát teljes hosszában, egészen 22.00 óráig világítják ki – az éjszakai szánkózás igazán különleges, feledhetetlen élmény. Szánkóbérlést a Neukirchenben és Brambergben található sportüzletek kínálnak.

Akik igazi kihívást keresnek, azok versenyen is indulhatnak. Bárki indulhat, és egy ilyen versenyen biztosan mindenki leér, már csak az a kérdés, hogy mennyi idő alatt, és hány darabban.