Life Fehér Patrik 2024. 01. 02.

Így tarthatóak be az újévi fogadalmak

Kevesen vannak, akiknek sikerül megtartaniuk újévi fogadalmukat. Szakértők elmondták, mit tehetünk, hogy ezen a téren jobbak legyünk.

Az új esztendő beköszöntével sokan vannak, akik megfogadnak kisebb-nagyobb dolgokat, melyeket másképp szeretnének csinálni, mint korábban. A legnépszerűbb fogadalmi témák közé tartozik a fittség fejlesztése, a pénzügyi helyzet javítása, de a mentális egészségre is szeretnének többen odafigyelni, derült ki a Forbes felméréséből, melyet az Egyesült Államokban végeztek.

Hogy pontosan ki milyen újévi fogadalmat tett, talán mindegy is abból a szempontból, hogy egy évnél tovább mindössze a válaszadók 6 százaléka tudta megtartani, amit megígért magának. A legtöbben 2, illetve 3 hónap után engedik el a maguknak megfogadott témát (22-22 százalék), az átlagos időtartam négy hónap.

Sokaknak mellbevágó lehet ez az időtartam, de tényleg ez az igazság. Lehetne azonban ezen javítani, legalábbis így gondolja a Forbes által megkérdezett klinikai pszichológus, Sabrina Romanoff. A diplomáját a Harvardon szerző szakember szerint alapvetően bennünk van a hiba, amikor újévi fogadalmat teszünk, ugyanis túl szigorúak vagyunk, és túl nagy célt tűzünk ki magunk elé.

“Gyakran kudarcot vallunk az újévi fogadalmak teljesítésében és betartásában, mert azok egy konkrét eredményre (pl. egy egzakt testsúlyra) összpontosítanak. A célok eléréséhez idő kell, sokan elcsüggednek, és végül lazítanak, mielőtt elérnék a célt” – fogalmazott Romanoff, hozzátéve, hogy érdemesebb több, kisebb és elérhetőbb célt kitűzni magunk elé, melyek összhangban van a nagy elvárással magunkkal szemben.

Forrás: Forbes
Kép(ek) forrása: Getty Images